Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz slavine ili iz dućana?

Koliko Hrvati često piju vodu i koju najviše? Najnovije istraživanje otkrilo zanimljive rezultate

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Značajno je pao broj građana koji kupuju ili konzumiraju negaziranu vodu, s 59,9 posto u 2021. na 48,7 posto u ovoj godini, dok je istodobno broj konzumenata aromatizirane vode snažno porastao - s 3,7 posto na ukupno 15,7 posto.

Iako nam krajem travnja i početkom svibnja vremenski uvjeti ne govore da je ljeto na pomolu, sve se to može brzo promijeniti pa će nas topliji i sparni dani koji sigurno dolaze primorati na to da malo više obratimo pažnju na hidratiziranost organizma.

Vodu treba konstantno piti, kažu stručnjaci, a što o tome kažu potrošači doznali smo iz anketnog upitnika te smo njihove odgovore usporedili s prošlom godinom.

Onih koji dnevno popiju više od pet čaša vode ove godine ima nešto više nego lani, ukupno 47,5 posto, dok ih je u 2021. godini bilo 44,8 posto. Tri do četiri čaše vode pije trećina građana, njih 33,3 posto, što je 3,7 posto manje nego lani; dvije do tri čaše i ove i prošle godine pilo je 12,1 posto ispitanika, a da dnevno popiju barem jednu čašu vode kaže 7,2 posto građana, što je za 1,1 posto više nego u prošloj godini.

Gotovo nepromijenjeno je stanje kada je riječ o tome piju li građani češće vodu iz vodovoda-slavine ili flaširanu "kupovnu" vodu. Devet od deset građana (88,4 posto u 2022. i 89,1 posto u 2021.) navode da češće piju vodu iz slavine, dok preostalih 11,6 posto navodi da preferira kupovnu flaširanu vodu.

Zanimljivi su odgovori na pitanje koliko često građani piju flaširanu vodu. Tako njih 11,7 posto ističe da je pije svaki dan, dok je 13,8 posto onih koji flaširanu vodu piju nekoliko puta tjedno i 14 posto onih koji je piju jednom tjedno.

Prema frekvenciji konzumacije slijede odgovori nekoliko puta mjesečno s 22,9 posto konzumenata te nekoliko puta godišnje s 23,3 posto. Da ne kupuju niti konzumiraju flaširanu vodu navodi 14,2 posto građana. U odnosu na odgovore iz 2021. godine nisu zabilježena neka značajna odstupanja.

Porast konzumacije aromatizirane vode

Međutim, kada je riječ o vrsti flaširane vode tu se ipak primjećuju razlike u preferencijama. Naime, značajno je pao broj građana koji kupuju ili konzumiraju negaziranu vodu, s 59,9 posto u 2021. na 48,7 posto u ovoj godini, dok je istodobno broj konzumenata aromatizirane vode snažno porastao - s 3,7 posto na ukupno 15,7 posto. Broj korisnika gazirane vode ostao je gotovo isti, ima ih 35,6 posto, dok ih je lani bilo 36,3 posto.

Pročitajte i ovo Čaša vode? Može! Za 15 kuna... NEMA DŽABE NI U BABE 18-godišnjak čašu vode iz slavine platio 15 kuna: 'Jeftinije je popiti pivo!'

Odgovori na posljednje pitanje naše ankete: "Smatrate li da je kupovna voda zdravija/kvalitetnija od vode iz vodovoda?", nisu pokazali neka značajnija odstupanja u odnosu na prošlu godinu.

Oko tri četvrtine građana (74,5 posto u 2022. i 76,7 posto u 2021.) smatra da flaširana voda nije zdravija ili kvalitetnija od vode iz slavine, dok se četvrtina građana ne slaže s tom konstatacijom te su mišljenja da postoje zdravstveni i kvalitativni benefiti u vodi koja se kupuje u dućanima.

Pročitajte i ovo Riječna dolina na Marsu Kineski znanstvenici tvrde Voda je na površini Marsa bila prisutna dulje no što se to mislilo?

Istraživanje su tijekom travnja 2022. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene