Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putevi droge

Iskusni kriminalist otkrio koliko su trojica Šibenčana mogla zaraditi: "Nije to neki veliki novac, do onog na vrhu se teško dolazi"

Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3
Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 2 Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3 Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 1 Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 4 Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Kako su pali krijumčari iz Šibenika - 5 Galerija 1/9 >>
Šibenčane, ali i Hrvatsku, šokirala su trojica sugrađana koji su pokušali prokrijumčariti gotovo tonu kokaina. Uhićeni su kod Kanarskog otočja u velikoj akciji hrvatske i španjolske policije kodnog imena FALKUŠA.

Krenuli su iz mirne šibenske luke, a španjolska policija ih je uhvatila na Kanarskom otočju. U jedrilici su prevozili 980 kilograma kokaina u vrijednosti većoj od 40 milijuna eura. Šibenčani su šokirani.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Ilustracija Rekordna zapljena Morem plutalo 5,3 tona kokaina: Talijanska policija ulovila međunarodnu skupinu krijumčara

"Jako je to loše čuti i nismo sigurni ovdje po gradu“, kaže Nives.

Iz Šibenika su isplovili početkom godine, a u kolovozu su krenuli afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja prema obalama zapadne Afrike gdje im je kokain ukrcan. Nakon toga su i uhićeni.

A sve je počelo inicijativom hrvatske policije. Dražen Rastović iz službe kriminaliteta droga kaže nam da su dobili informaciju i znali za njihov pothvat od početka. No kako bi uhvatili trojicu pripadnika balkanskog kartela i još važnije zaplijenili drogu koju su prevozili trebali su međunarodnu pomoć.

"Oni se nalaze na Gran Canariju u istražnom zatvoru, znači nadležne španjolske vlasti će protiv njih pokrenuti postupak“, kaže Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga.

Nije ovo prvi put da naša policija u suradnji s drugim zemljama ima ovakav ulov. Gledamo li samo teritorij Hrvatske, u prvih sedam mjeseci ove godine zaplijenjeno je 34.576 grama kokaina u 247 zapljena. Godinu prije 21.855 grama kokaina u 575 zapljena.

"Ispada da 60 % snabdjevenosti ilegalnog europskog narko tržišta je pod nadzorom Balkanskog kartela“, kaže Rastović.

Putevi droge

A kako droga dolazi do europskog tržišta? Proizvodnja kreće iz tri države Južne Amerike - Kolumbije, Bolivije i Perua. Krijumčari se preko tranzitnih zemalja Južne Amerike i tranzitnih luka u Africi. Droga zatim ide prema Europi preko ulaznih luka, Španjolske, Belgije, Nizozemske te država Jugoistočne Europe.

Osim pomorskim putem, krijumčari se i zrakoplovima preko kurira, pošiljki žurne pošte, prtljage.

Cijena kilograma kokaina u Južnoj Americi je oko tisuću dolara - a dok taj isti kilogram dođe do Europe, cijena mu naraste na više od 30 tisuća eura.

Kriminalist Dubravko Klarić kaže da krijumčare motivira profit.

"To nisu veliki novčani iznosi koji su oni dobili. Dobili su dosta. Ne mogu pretpostaviti kakav je dogovor bio, nekad smo računali 5, 6, 10 000 dolara. Najvažnije u cijeloj priči je dići onoga tko je na vrhu, a do njega se vrlo teško dolazi“, kaže stručnjak za droge Dubravko Klarić.

U Hrvatskoj raste uporaba kokaina, no marihuana je i dalje prva.

"Između 30.000 do 50.000 tisuća ljudi u Hrvatskoj se svakodnevno nalazi u nekom obliku zlouporabe droga, radilo se o ponudi ili potražnji. I teže je za detektirati i teže je za otkriti, pogotovo u manjim sredinama. Jer vama kad se stvori na jednom području jezgra potrošačka morate ju razbiti“, kaže Klarić.

Ulična cijena kokaina je oko 500 kuna za gram. A kokain koji su prevozili Šibenčani trebao je završiti na španjolskom, europskom i na hrvatskom tržištu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene