Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Goranu Hadžiću

Koji su propusti Hrvatske kada su u pitanju ratni zločinci?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte Hadžića je optužila 2004. godine. Nakon što je doznao za optužnicu, Hadžić je pobjegao i punih se sedam godina skrivao po Srbiji.

U pisanju izmijenjene optužnice protiv Gorana Hadžića haški su tužitelji tražili i Hrvatsku pomoć. Iz Haga je stiglo 20 zahtjeva i sve smo ispunili. Dan nakon što je Hadžić uhićen, hrvatska je Vlada donijela poseban zaključak uz već poznatu otvorenu suradnju s haaškim sudom.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sasuo paljbu po svima Plenković: "Milanović više kao predsjednik ne postoji! On to jako dobro zna. Trebao bi podnijeti ostavku" Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin

'Da se Gorana Hadžića izruči Hrvatskoj radi izdržavanja kazne, ali i radi procesuiranja za sva ona druga teška djela ratnih zločina počinjenih na području RH', kaže Dražen Bošnjaković, bivši ministar pravosuđa.

Svi dokumenti iz postupaka protiv Hadžića u Hrvatskoj dostupni su Hagu. On je osuđen na 8 godina za zločin u Tenji i na 20 godina za prekomjerno granatiranje Šibenika i okolice. 'Najvažnije će biti što je haško tužiteljstvo napravilo u tom slučaju, a tek onda što je Hrvatska napravila', kaže Zoran Šangut, iz Udruge pravnika Vukovar 1991.

>> Počinje suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za najteže ratne zločine u Vukovaru i okolici

Hrvatska je već nekoliko puta propustila iskoristiti priliku. U slučaju vukovarske trojke, na primjer, nismo se dovoljno potrudili i presuda je za mnoge Vukovarce skandalozna. Ni u slučaju Ratka Mladića nismo uspjeli zločine u Hrvatskoj progurati u izmijenjenu hašku optužnicu.

Za proširenje optužnice vezano za logore u Srbiji zaslužan je i slučaj Purda, nakon kojeg se logore više nije moglo negirati. 'Hrvatska ne smije odustati od tužbe za genocid i Hrvatska će upravo sve svoje tvrdnje da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku dokazati u tom postupku', kazao je Šangut.

Hrvatska za sada ne odustaje od tužbe za genocid, iako je stav i predsjednika Josipovića, ali i Vlade da tužba neće imati smisla ako se riješi pitanje nestalih, ukradene imovine te ratnih zločina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene