Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam stipendija

Koja je zemlja najzanimljivija hrvatskim studentima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi Hrvati za visokim su obrazovanjem i zaposlenjem spremni krenuti i izvan granica zemlje.

Najjednostavniji i najisplativiji je put preko sajma stipendija. Našim studentima definitivno je najzanimljivija Velika Britanija. Prvenstveno zbog izdašnih stipendija koje znaju iznositi i do 20 tisuća funti, ali naravno i zbog odličnog obrazovnog sustava i međunarodno priznatih diploma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta Slika nije dostupna Pružaju korak u život Prilika za one koji su prepušteni sami sebi: Stipendije koje mijenjaju živote

Iako sa znatno manjim novčanim sredstvima dosta studenata privlače i ostale europske zemlje, ali i egzotične destinacije poput Singapura. 'S obzirom da su mi roditelji opterećeni kreditima, bilo bi mi jako drago dobiti stipendiju, ali vidjet ćemo hoću li. Samo informacije mi znače puno', rekla je studentica Andrea.

Hrvatska nisko na ljestvici po mobilnosti studenata

'Doktorat je ovdje još uvijek preskup, radije bih godinu-dvije bila negdje drugdje da mi netko plaća i uživala', rekla je studentica Anita. Mario Jurić iz francuskog veleposlanstva rekao je da studenti koji u tu zemlju otiđu studirati dobivaju oko 700 eura mjesečno. 'Ako ste u Parizu, morat ćete malo nadodati, ako ste van, to je dovoljno', dodao je.

'Vrlo specifičan je taj život na kampusu, grad u gradovima, čitava ta atmosfera, a najvažnije je da je sve fokusirano na studenta', rekao je Saša Brlek iz američkog veleposlanstva.

Reći da je Hrvatska dosta nisko po mobilnosti studenata, naših je samo oko 2 posto van Hrvatske, a europski je prosjek 4 posto. Ovaj događaj trebao bi to popraviti, u direktnom kontaktu s predstavnicima veleposlanstava studenti mogu doznati i ponešto o životu u tim dalekim destinacijama i olakšati si odabir.

Očekuje se da će za sljedeću akademsku godinu biti podijeljeno oko 8 tisuća stipendija za studij u Hrvatskoj i više od tisuću i pol za studiranje u inozemstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene