Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan poraz

Kakva sudbina čeka Milanovića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon svega od lidera lijeve koalicije u najmanju ruku očekuje se stavljanje mandata na raspolaganje.

Svaki izborni poraz ima posljedice. I dok su neki čelnici stranaka nakon parlamentarnih izbora već ponudili ostavke, kakva je sudbina Zorana Milanovića nakon posljednjeg preokreta i gubitka vlasti, još nema formalnih odluka. O daljnjoj strategiji stranke nakon izbora razgovarat će se u nedjelju na sastanku kluba zastupnika, no nije poznato - hoće li na dnevnom redu biti i mandat predsjednika SDP-a.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Barbara Štrbac Najavio promjenu Grbin otkrio hoće li poštovati odluku Ustavnog suda i naglasio: "To je životinja stjerana u kut" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Još početkom tjedna pozicija Zorana Milanovića izgledala je bitno drugačije nego danas. Koji će biti njegov idući potez još se nagađa.

'Doživjeti onakvu vrstu preokreta u zadnjim trenucima je vrlo teško zato što to čovjeka doslovce baca na pod', kaže Jadranka Kosor.

I doista, preokret je Milanovića poprilično iznenadio.

'Neke stvari i dalje ostaju potpuno nejasne. Hodamo po samom rubu demokratskih pravila i procedura i to ovdje otvoreno treba reći', poručio je 23. prosinca.

No, otvoreno treba reći i da se od činjenica se ne može pobjeći. Na proteklim parlamentarnim izborima SDP nije uspio ostvariti svoj cilj odnosno nije uspio ostati na vlasti, a za većinu organizacija neispunjavanje ciljeva znači i odgovornost čelnih ljudi.

'Ja smatram da se tu ako govorimo o odgovornosti ne radi samo o odgovornosti Zorana Milanovića, nego se radi o odgovornosti ukupnog vodstva stranke, dakle ukoliko se odluče za takav čin ja smatram da bi cijelo vodstvo stranke trebalo snositi odgovornost', kaže Mirela Holy.

No kada netko ode, na njegovo mjesto treba doći netko drugi, a bivša premijerka smatra kako izazivača nema.

'Ni u toj stranci, kao ni u onoj drugoj velikoj stranci ne vidim hrabre, odlučne ljude koji bi se izložili javnosti i stranci i koji bi istrčali i rekli ovo ništa ne valja', poručuje Kosor.

'Moj je dojam da ukoliko će se ići na promjenu da će se ta promjena više ići u smjeru vraćanja SDP-a onom razdoblju koje je bilo prije nego što je Zoran Milanović postao predsjednik stranke', kaže Holy.

Trenutačna pozicija ne zadovoljava njegove apetite

Mnogi nagađaju kako Zoran Milanović razmišlja o odlasku jer trenutačna pozicija saborskog zastupnika ne zadovoljava njegove profesionalne apetite.

'Moj dojam je da je jako teško prihvatit takvu situaciju nakon što ste bili u poziciji premijera', rekla je Holy.

No nekadašnja politička suparnica smatra da Milanović još nije povukao svoj posljednji potez.

'Zoran Milanović sigurno spada među one ljude koji ako je odlučio, kad se pribrao i došao k sebi, ako je odlučio da neće tako mirno gledati što se događa onda bi moglo biti još svega, kaže Kosor.

Pred njim su smatra još tri šanse za narušiti nestabilnu konstrukciju Mosta - konstituiranje Sabora, glasovanje o povjerenju Vladi i donošenje proračuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene