Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Güttler

Klimatolog o prognozama za Hrvatsku u narednim godinama: "Dijelovi se zagrijavaju, te procese nećemo moći zaustaviti"

Aktualno Galerija Ivan Güttler - 1 Ivan Güttler - 1 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene: Ilustracija - 1 Klimatske promjene: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene: Ilustracija - 2 Klimatske promjene: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Klimatske promjene: Ilustracija - 3 Klimatske promjene: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Ivan Güttler - 2 Galerija 1/6 >>
Visoke temperature i požari čekaju nas idućeg ljeta. Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u Egiptu je razgovarala sa zamjenikom ravnateljice DHMZ-a, Ivanom Güttlerom.

"Mislim da je ovo ljeto bilo jedno tipično ljeto kakvih će biti još
više u Hrvatskoj. Za razliku od sjevera Europe gdje su kombinacija porasta temperature i sve veće količine oborina, u Hrvatskoj će biti isti porast temperatura, ali smanjenje oborina. Puno požara otvorenog tipa i naše su procjene da će takva ljeta biti sve češća", rekao je Güttler.

Oborina nema, a kada dođu - dođu u obliku tuče. Güttler je podsjetio kako smo ove godine tuču imali već u svibnju.

"Zanimljivo je zapravo kad se gleda čitava Europa, ova godina je godina kad imamo više tuče u Europi nego u SAD-u. U SAD-u se inače događaju ti vremenski ekstremi puno intenzivnije, i to tornada i tuče. Mi meteorolozi, klimatolozi imamo zadatak prognozirati
takve događaje. U tom smislu razvijamo i svoje modele, svoje sustave za detekciju takvih događaja", rekao je Güttler.

Pročitajte i ovo Ivan Güttler, klimatolog - 2 IVAN GUETTLER Poznati klimatolog za Dnevnik Nove TV: "Idemo svijetu koji je topliji, to su ozbiljni problemi za klimatski sustav"

Pročitajte i ovo Govor premijera Andreja Plenkovića na klimatskom skupu COP27 - 2 COP27 Premijer Plenković održao govor na klimatskom skupu: Najavio veliku promjenu u željezničkom prometu

Istaknuo je Güttler kako postoji tendencija tropskih vrsta da se nastanjuju u Jadranu. "Nećemo postati tropi, u sljedećih nekoliko godina, ali dugoročno moramo misliti o tom riziku. Dolaze od tropskih riba, novih komaraca, ali diljem svijeta se uočavaju nove vrste", dodao je.

Na pitanje o tome što bi Hrvatska trebala učiniti dodatno, a da trenutno još ne čini, Güttler je istaknuo dekarbonizaciju, proizvodnju struje, toplinske energije

"Tu već imamo neke pomake. Recimo, prije nekoliko dana imali smo dan u Hrvatskoj kad je 42 posto struje došlo iz vjetra. Ono što definitino treba pojačavati solarne kapacitete. Tu smo na začelju Europe", istaknuo je.

Osvrnuvši se na prognoze za Hrvatsku u narednim godinama, Güttler je rekao da dijelovi Jadrana rastu otprilike pet centimetara svakih deset godina. 

"To je porast dodatnih 15-20 centimetara. Dijelovi Hrvatske se zagrijavaju otprilike 0,4/0,5 stupnjeva svakih deset godina. Nažalost, te procese nećemo moći zaustaviti u iduća dva, tri desetljeća, ali ih možemo pokušati usporiti", rekao je.

"Imamo definitivno posla i bitno nam je da dolazi nova generacija ljudi koja će biti zainteresirana za tu temu, koja će pomoći povećavati sigurnost građana i imovine u Hrvatskoj", zaključio je Güttler u Dnevniku Nove TV. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene