Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

'Kerum ne može smijeniti Anđelku Visković'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Željko Kerum nema zakonsku osnovu za smjenu svoje zamjenice Anđelke Visković zato što je ona na tu dužnost izabrana zajedno s njim neposredno na lokalnim izborima te se smjena može obaviti jedino referendumom, izjavio je danas prodekan Pravnog fakulteta u Splitu Mirko Klarić koji je stručnjak za javnu upravu.

On je to rekao komentirajući jučerašnju odluku gradonačelnika Keruma, kojom je dogradonačelnici Anđelki Visković, zbog izjava kojima se ograđuje od njegove politike oduzeo povjerene zadatke, dužnosti i obveze, kao i pravo nastupa u javnosti uime gradonačelnika i grada Splita.

"Gradonačelnik Kerum vjerojatno želi smijeniti dogradonačelnicu Visković, ali po Zakonu o izboru načelnika, gradonačelnika i gradonačelnika grada Zagreba koji regulira tu materiju, on nema osnove za to. Dogradonačelnica Visković može biti smijenjena jedino referendumom na jednak način kao i gradonačelnik, ali prethodno je potrebna odluka splitskog gradskog vijeća za pokretanje takvog referenduma", rekao je prof. Klarić.

Pročitajte i ovo Željko Kerum Elektronička javna dražba Kerumovo zemljište u Drnišu ide na bubanj: Procijenjena vrijednost na 85.838 eura Slika nije dostupna Da su danas izbori EKSKLUZIVNO Kerum gubi Split?

>> Kerumu i zamjenica okrenula leđa, ekspresno suspendirana

Po Klarićevim riječima gradonačelnik može jedino razvlastiti dogradonačelnicu Visković. "Bez obzira na jučerašnju odluku gradonačelnika Keruma, dogradonačelnica Visković po zakonu može i mora dolaziti na posao i izvršavati zadatke koje joj gradonačelnik povjeri, a ukoliko joj gradonačelnik ne povjerava zadatke, ona i u tom slučaju ima pravo na plaću do sljedećih lokalnih izbora i šest mjeseci nakon njih", objasnio je prof. Klarić pravnu poziciju dogradonačelnice Visković nakon jučerašnje Kerumove odluke.

Po tumačenju prof. Klarića, Anđelka Visković ima pravo nastupati u javnosti kao zamjenica gradonačelnika i govoriti u svoje ime. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene