Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kaznene prijave za ratni zločin protiv 19 civila iz Tenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka krim-policija kazneno je prijavila trojicu muškaraca iz Tenje, nedostupne hrvatskom pravosuđu jer su u Srbiji, zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civila i zarobljenika, t.j. ubojstva 19 Hrvata na području Tenje u tijeku velikosrpske agresije 1991.

Rekao je to danas na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik osječko-baranjske Policijske uprave Vladimir Faber.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavio Human Rights Watch Ruske paravojne snage ubijaju civile u Srednjoafričkoj Republici Slika nije dostupna Šestero uhićenih zbog ubojstva srpskih civila

Između srpnja i studenog 1991. mučeno je ubijeno 18 civila i jedan pripadnik pričuvnog sastava MUP-a. 

Na temelju izvida provedenih od ožujka do svibnja ove godine u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku utvrđena je osnovana sumnja da su za ta mučenja i ubojstva odgovorni prvoosumnjičeni Jovan Rebrača (52) po zapovjednoj odgovornosti kao tadašnji komandir Teritorijalne obrane Tenje, te drugoosumnjičeni i trećeosumnjičeni pripadnici Teritorijalne obrane Božo Vidaković (59) i Milan Macakanja (60) kao počinitelji.

Faber je naveo samo njihove inicijale.

Objasnio je na koji su način mučeni, zlostavljani i ubijeni civili i pripadnik pričuvnog sastava MUP-a Đuro Kiš. 

Među ostalim je utvrđeno da je trećeosumnjičeni s još jednim pripadnikom TO-a Tenje 7. srpnja 1991. tijela ubijenog Kiša i još jednog civila dovezao do obiteljske kuće Đurine majke Marije Kiš i ostavio ih u dvorištu.

Također je utvrđeno da su u srpnju 1991. drugoosumnjičeni i
trećeosumnjičeni prisilno odveli 11 zatočenih civila iz improviziranog zatvora u mjesto Silaš kamionom, te su ih cijeli dan držali zatvorene u tovarnom kamionu bez hrane i vode, u neljudskim uvjetima na visokim ljetnim temperaturama. 

Kasno popodne zarobljene civile odvezli su kamionom prema tzv. Bobotskom mrcilištu, nakon čega im se gubi svaki trag. Njihovi posmrtni ostatci nisu pronađeni i tih 11 civila se vode kao nestali. 

To su: Ivan Valentić, Mara Carenko, Ana Horvat, Katica Kiš, Pero Mamić, Josip Medved, Stipe Penić, Evica Penić, Vladimir Valentić (svi iz Tenje), te Josip Prodanović i Franjo Burča iz Osijeka.

Posmrtni ostatci Đure Kiša ekshumirani su 25. veljače 1998. na katoličkom groblju u Tenji, a sutradan su na lokaciji Betin dvoru kod Tenje ekshumirani posmrtni ostatci sedmero mještana Tenje koji su ubijeni nakon mučenja. 

To su: Mara i Marko Knežević, Manda Banović, Franjo Fuček, Nedjeljko Gotovac, Elizabeta Gotovac i Andrija Gotovac.

Na novinarski upit kako to da je nakon 16 godina pokrenuta istraga o 19 ubijenih hrvatskih građana, načelnik Faber je odgovorio da je problem u prikupljanju materijalnih dokaza. Zahvalio je građanima na pomoći u otkrivanju počinitelja.

Dodao je kako "Policijska uprava nastavlja provedbu izvida navedenih kaznenih djela te i dalje poziva građane na suradnju".

Načelnik Faber nije htio komentirati svoj odlazak, koji je najavljen, kao ni mjesto na koje će bit raspoređen, istaknuvši kako to treba pitati njegove pretpostavljene.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene