Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvaćen prijedlog zakona

Skuplje i buđenje: Cijena kave porast će najmanje 20 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je prihvatio je prijedlog zakona o posebnom porezu na kavu zbog koje bi moglo poskupiti i jutarnje buđenje.

Svoj postupak opravdavaju činjenicom da je cijene kave arabica na svjetskom tržištu porasla na 2,78 dolara za 0,45 kg što je najviša vrijednost u posljednjih 30 godina, a od lipnja 2010. cijena kave je više nego udvostručena.

Pročitajte i ovo Poskupljenje cigareta, ilustracija Udar na budžet Novo poskupljenje cigareta: Nekima cijena raste za čak 30 posto Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene

>> Žene pod stresom bolje funkcioniraju uz kavu

Za sve je kriv slab urod u Kolumbiji. Prema nekim naznakama popularna 'ciglica' mogla bi sa 16 kuna skočiti na 18 što je poskupljenje od 20 posto.

U Cegu ugostitelja kažu kako je poskupljenje neminovno i to upravo zbog svjetskih trendova rasta. 'Ciena kave u prosjeku se u cijeloj Hrvatskoj nije mijenjala već 10 godina i nije pratila svjetski rast. Primjerice, u Češkoj i Austriji ne možete popiti kavu ispod 2 i pol do 3 eura', tvrdi predsjednik Ante Mihić. Ističe kako je ugostiteljstvo palo na niske grane jer ih je otprije dotukla zabrana pušenja te da situaciji zasigurno neće pomoći niti poskupljenje. Pretpostavlja kako bi kava u kafićima mogla poskupjeti kunu ili dvije.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene