Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gospodarstvenici u Dohi

Dobar posao u Kataru: Potpisan značajan ugovor za Podravku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gospodarskom forumu u Kataru na kojem sudjeluje i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović predstavnici Podravke u nedjelju su potpisali ugovor o distribuciji hrvatskih proizvoda s renomiranim katarskim distributerom.

Podravka je na tom tržištu prisutna već dvije godine, no sada kada je dobila lokalnog partnera, hrvatski će proizvodi u toj zemlji biti sve prisutniji. Podravka je potpisala ugovor s renomiranim katarskim distributerom, Arabian Supplies, podružnicom jedne od najjačih katarskih grupacija, Tadmur Holding, vrijedan oko pola milijuna dolara. Ugovor su potpisali Hany Al Sayed, generalni direktor Arabian Supplies-a i Nermin Salman, izvršni direktor Podravke Gulf FZE.

Pročitajte i ovo Nova geotermalna elektrana - 2 Uskoro počinje bušenje Mali hrvatski grad vijest je na svjetskoj burzi: Stigla velika tvrtka i već se priča o milijunskim ulaganjima Plin, ilustracija - 2 Energetska kriza Filipović otkrio velike planove i poručio: ''Hrvatska je sigurna što se tiče opsrkbe plinom"

"Raduje me što će se Podravkini proizvodi ugovorenom suradnjom naći na karatskim policama. To je svakako iznimno važno za nas i uz ovaj politički poticaj i institucionalni od strane HGK", kazao je predsjednik HGK Luka Burilović.

"Rekla bih iznimno sam zadovoljna. Stvarno nisam očekivala ovoliko srdačan doček i zapravo ovoliku pozornost koja se posvećuje Hrvatskoj i odnosima s Hrvatskom. Upravo dolazimo sa sastanka s Emirom koji je bio vrlo srdačan, vrlo sadržajan", kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Izvoz Hrvatske u Katar prošle je godine iznosio 56 milijuna dolara

S katarskim partnerima su na gospodarskom forumu razgovarali čelnici Đure Đakovica, Končara, Crosca, Jadranka Hotela, Klimaopreme, Baric i partnera, ukupno desetak hrvatskih tvrtki.

Iz Podravke su poslali priopćenje: ''Iako je Podravka na tržištu Katara prisutna dvije godine, potpisom ugovora s tvrtkom Arabian Supplies, Podravka dobiva jakog partnera koji će joj omogućiti ulazak na sva prodajna mjesta u Kataru te dugoročni razvoj poslovanja na jednom od ključnih tržišta regije Bliski istok i Sjeverna Afrika. Podravka je na ovom tržištu u posljednje dvije godine intenzivirala svoju prisutnost otvaranjem vlastite podružnice u Jebel Ali Free Zoni, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Podravka aktivno obrađuje 9 zemalja regije Bliski istok i Sjeverna Afrika te bilježi odlične poslovne rezultate. Svoje poslovne procese prilagodila je specifičnostima ovog tržišta i potrebama stanovnika te je kompletan asortiman prilagođen komunikacijom na arapskom jeziku, razvijeni su potpuno novi proizvodi, a uspješno je provedena i halal certifikacija.

''Osim Katara, početkom godine su dogovoreni dugoročni projekti s lokalnim partnerima u Omanu i Kuvajtu, a stvorili smo pretpostavke i za skori početak sustavne obrade Egipta, Bahreina, Iraka i Libanona. Inicijalni rezultati pokazuju kako su kupci i potrošači najbolje prihvatili Vegeta dodatke i juhe, Kviki snack, Lino kremne namaze, Lino Pillows te Podravka ajvar. Pritom, vodimo brigu i o potrebama velike zajednice Hrvata u Kataru koji, željni proizvoda poput Vegeta dodataka, juha, Čokolina, Lino lade, Podravka ajvara i ostalih proizvoda, iščekuju širenje asortimana i još jaču prisutnost Podravke kao najjače hrvatske prehrambene kompanije'', istaknuo je Nermin Salman, izvršni direktor Podravke Gulf FZE.''
 

Bez LNG-a zaobići će nas energetski putovi

Hrvatsku će zaobići važni energetski putovi ako uskoro ne počne graditi LNG terminal na Krku, upozorila je u Dohi predsjednica nakon sastanka sa šeikom Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem, emirom Katara koji već godinama pokazuje interes za gradnju i opskrbu LNG-a svojim plinom.

"Ako ne krenemo u izgradnju zaobići će nas energetski i drugi putevi. Mi se jednostavno moramo uključiti i početi raditi na izgradnji infrastrukture", rekla je novinarima Grabar-Kitarović koja boravi u posjetu Kataru.

Taj bogati zaljevski emirat ima treće najveće svjetske zalihe plina, a nedavno je otvoren Južni Fars, najveće plinsko polje na svijetu u iransko-katarskom vlasništvu.

O LNG-u na Krku govori se već godinama, no još nije ni počela gradnja plutajućeg terminala koji bi, prema planu vlade u Zagrebu, trebao biti potpuno operativan 2019.

"Problem je dosad bio u nama. Odluku o gradnji LNG-a donijeli smo kada i Poljaci. Njihov je terminal proradio prije godinu dana, a mi svoj nismo ni počeli graditi", istaknula je predsjednica.

Po njezinim riječima, Katar je još uvijek zainteresiran za LNG, no očekuje konkretne poteze Zagreba u vezi s tim prioritetnim hrvatskim i projektom EU-a kojim bi se smanjila ovisnost o ruskom plinu.

Građevinski zamah zbog svjetskog nogometnog prvenstva 2022. u Kataru prilika je hrvatskim građevinskim tvrtkama, a činjenica da je ta zemlja jedan od velikih kupaca oružja prilika je vojnoj industriji.

"To je jedno od područja na kojem možemo napraviti dosta posla u Kataru, ali i u drugim zaljevskim drzavama", rekla je predsjednica.

Hrvatski stručnjaci obučavaju katarske snajperiste i zaštitare VIP osoba, brodova i zrakoplova, sto je Kataru osobito važno zbog nogometnog prvenstva, a donedavni piloti akrobatske zrakoplovne skupine "Krila Oluje" treniraju katarske vojne pilote.

Katarcima se nude i borbena vozila Patrije, tenkovi M-84 Đure Đakovića te oružje i vojna oprema tvrtki HS produkt, Crosco, Šestan i DOK-ING.

No, visoki hrvatski vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, upozorava da su suočeni sa žestokom zapadnom konkurencijom, američkim i britanskim oružjem kojim je najvećim dijelom opremljena katarska vojska.

"Patrije i tenkove bit ce teško prodati, no svaka puška, pištolj ili kaciga je veliki uspjeh", rekao je.

Katar za vojsku od 13.000 vojnika godisnje izdvaja oko četiri milijarde dolara, a Hrvatska oko 600 milijuna dolara za 15.000 pripadnika svojih oruzanih snaga.

Za poslovanje u Kataru najvažniji je "blagoslov" emira, kažu hrvatski poslovni ljudi koji pozitivnim znakom smatraju što su hrvatsko izaslanstvo u subotu i nedjelju primili najviši članovi kraljevske obitelji.

Osim sastanka s emirom u njegovoj palači u Dohi, hrvatsku predsjednicu privatno je primio njegov otac, bivši emir Hamad bin Khalifa Al-Thani koji je zbog toga prekinuo odmor u Rimu te njegova supruga, šeika Mozah.

Čelnica privatne zaklade za školovanje Qatar Foundationa pokazala je hrvatskoj predsjednici futuristički Education city, golemi kompleks škola i fakulteta u kojima se obrazuju katarska i djeca iz drugih zemalja.

Nacionalna vizija 2030., donesena 2008., predviđa da izdašne prihode od prodaje energenata Katar uloži u transformaciju u modernu ekonomiju utemeljenu na znanju.

Energenti stvaraju 90 posto izvoza i više od 75 posto proračunskih prihoda emirata s oko 2,5 milijuna stanovnika, od čega je 310.000 Kataraca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene