Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljena knjiga

OTKRIVENE TAJNE s izbora pape Franje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić objavio je dnevnik s konklava za izbor pape Franje, u knjizi 'Moje druge konklave'.

Vinko Puljić detaljno je opisao svoje dojmove s konklava na kojima je izabran papa Franjo. 'Svanula je sunčana nedjelja. Polako se spremam za Rim. Nisam mogao rezervirati povratnu kartu, jer ne znam kad ću se vratiti. Čuli su se i upiti hoću li se vratiti. Mirno sam im odgovorio: 'Bez brige, ako ne umrem u Rimu tijekom konklava, eto mene, nadam se, do Sv. Josipa doma'.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način Papa izgledao bolje na tjednoj audijenciji Pozdravio vjernike Papa Franjo izgledao bolje na tjednoj audijenciji

To je bila moja želja, a predajemo se Providnosti Božjoj i Duhu Svetom', tim riječima počinje dnevnik s konklava za izbor pape Franje vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, kojega je objavio u knjizi 'Moje druge konklave', a koja je na naše tržište izašla u nakladi Styrije.

>> Puljić čestitao Uskrs Josipoviću: 'Želim Vama i obitelji blagoslovljene blagdane'

Njegovi su osobni zapisi prava atrakcija, jer kao neposredan sudionik zbivanja iz prve ruke piše o detaljima izbora poglavara Katoličke crkve. Pritom unosi osobne dojmove i duboke impresije, ne skrivajući ih od javnosti i želeći da čitatelj duboko uroni u misterij toga velikog događaja.

Tako već na početku piše kako je skrovito krenuo iz Sarajeva, uz pratnju osobnog tajnika vlč. Davora Topića, svjestan odgovornosti.

'Stižem u Rim, koji me zapljusnuo proljetnom toplinom, ali i tihim mirom nad Vatikanom. Dan završavam molitvom kako bih okrijepio srce, dušu i svoju vjeru', iskreno piše kardinal Puljić 4. ožujka 2013. godine.

Otkriva i čitav niz za javnost nedostupnih detalja o radu i dogovorima kardinala te o njihovu smještaju.'U mojoj sobi, kao i u svim ostalim, dnevni je red našega boravka u Domu sv. Marte. Zatekao sam i knjigu o Sikstinskoj kapeli. Pregledavam je i vraća se sjećanje na moje prve konklave.

Na povratku sa sv. mise, upita me kardinal senior: 'Jesi li dobio svjetlo?' Mislio je znam li za koga ću glasovati. Potvrdno sam odgovorio', piše kardinal Puljić, bilježeći i kako je nakon tipičnog talijanskog ručka uslijedio kratak odmor.

U 16:30 sati krenula je procesija u Sikstinsku kapelu uz pjevanje litanija Svih svetih na latinskom. Odjekivali su hodnici Apostolske palače. U Kapeli su već spremne peći, stolovi i naša mjesta. Na stolu nas je dočekala mapa s popisom kardinala, red biranja pape i latinski brevijar. Bio je i tekst razmatranja kardinala Prospera Grecha, Maltežanina koji ima 87 godina.

Nakon litanija i zaziva Duha Svetoga, započela je zakletva svakoga kardinala. Nakon toga je ceremonijar rekao: 'Extra omnes.' Tada su svi izašli, jedino je ostao kardinal koji je održao razmatranje', piše Vinko Puljić u dnevniku, a nastavak možete pronaći u knjizi 'Moje druge konklave', koje donose i ekskluzivne fotografije pribora, uputa i glasačkih listića kojima su se kardinali služili. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene