Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicionalna polnoćka

Kardinal Bozanić: Božić je rođenje Boga s nama i nismo sami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božić je simbol rođenja Boga koji ljudima poručuje da nisu sami u životnim izazovima, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u homiliji na tradicionalnoj polnoćki što ju je u noći na srijedu predvodio u zagrebačkoj prvostolnici.

'Božić je rođenje Boga koji se spušta na zemlju da bi bio Bog s nama - Emanuel i nismo sami u izazovima života i traženju istine', rekao je Bozanić.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Slušajući anđelov poziv koji se, kako je rekao, razliježe iz stoljeća u stoljeće te dopire do naših vremena ohrabrujući nas 'Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost', ne postavljamo li si, istaknuo je, možda pitanje je li radost danas uopće moguća.

Po njegovim riječima, tu radost ometaju razne poteškoće, ljudi žive u neizvjesnosti, obitelji su u teškoćama, a međuljudski odnosi narušeni. 'Predstavlja li današnje vrijeme pritisnuto raznim teškoćama - neizvjesnost glede sadašnjosti i budućnosti, toliki pojedinci i obitelji u teškoćama, narušenost međuljudskih odnosa, širenje sterilnog egoizma, razočaranja - zapreku ili posve onemogućuje da se čuje anđeoski poziv - javljam vam veliku radost', upitao se.

FOTO Korčulani spektakularnom vatrenom predstavom dočekuju Božić

S tim u vezi podsjetio je kako 'Božji poslanici ustrajno navještaju radost i nastoje je ponuditi ljudima svih vremena i kultura' te ustvrdio da ne smijemo zanijekati da je radost najdublja želja ljudskoga srca, a sve što je lijepo u vremenu i u vječnosti na neki je način kao temeljna želja upisano u ljudsko srce, istodobno označeno i vremenom i konačnošću.

'Riječ je o kršćanskoj radosti koja nam je naviještena - danas vam se u gradu Davidovu rodio spasitelj - Krist Gospodin', rekao je kardinal i dodao kako je to bit kršćanskoga Božića, a sve ostalo povezano s Božićem - ljudska blizina, posjeti, darovi samo su posljedice toga glavnog temeljnog događaja.

'Božić je rođenje Boga, otajstvo Božjega utjelovljenja u ljudskoj povijesti - Bog se spušta na zemlju, Božić je lik i ime, Božić je lik Sina Božjega u imenu Isusa Krista, a ako se to zaboravlja Božić se prazni i postaje najobičnije slavlje za jedan dan bez sadržaja i značenja', istaknuo je.

Isusova blizina sama po sebi ne rješava kušnje života, ali nam pomaže da se s njima nosimo na novi način ,a Bog u Božiću svjedoči povjerenje s kojim nam pristupa pa zato kršćanska vjera mijenja povijest donoseći radost Evanđelja i ispunja ljudska srca, poručio je zagrebački nadbiskup te podsjetio kako papa Franjo poručuje da se s Isusom Kristom radost uvijek iznova rađa te da su oni koji prihvate Kristovu ponudu spasenja oslobođeni grijeha, žalosti, duhovne praznine i usamljenosti

'Neka nam Presveta Bogorodica Marija i sv. Josip njezin prečisti zaručnik pomognu živjeti otajstvo Božića usred poteškoća svakidašnjice neka nam Božić donese radost i mir, pomogne otvoriti se Bogu koji je došao da nas spasi i da nam udijeli novu hrabrost i novo svjetlo na našem putu. Jer Bog je postao Emanuel - Bog s nama, Bog za nas', zaključio je kardinal Bozanić i zaželio nazočnima čestit Božić.

U prepunoj zagrebačkoj prvostolnici na polnoćki bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene