Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otuđena tijekom rata

Karamarko predao arhivsku građu SPC-a Miloradu Pupovcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je u Obrovcu predao arhivsku građu Srpske pravoslavne crkve predsjedniku Srpskoga nacionalnog vijeća Miloradu Pupovcu, koju je policija pronašla u poslijeratnom razdoblju, a tijekom rata bila je otuđena ili sklonjena iz pravoslavnih crkava i crkvenih općina Dalmatinske eparhije.

Milorad Pupovac rekao je kako građu prima simbolično, a već tijekom dana predat će je manastiru Krki jer najvećim dijelom pripada tom manastiru i crkvenim pravoslavnim općinama unutar njega. Riječ je oko 250 različitih knjiga iz arhivske građe koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Najvećim dijelom to su knjige za crkveno-liturgijski obred, zatim knjige rođenih, umrlih i krštenih te dokumenti o poslovanju crkvenih općina. Procjenjujući povijesnu vrijednost predane građe, Pupovac je rekao da je riječ o srednje vrijednoj građi.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Predajući arhivsku građu, ministar Tomislav Karamarko izrazio je zadovoljstvo što može predati građu Srpskome nacionalnom vijeću. Policijski rad rezultirao je prikupljanjem građe kojoj nije mjesto u policijskim postajama, nego u manastirima i rukama vjernika. Milorad Pupovac podsjetio je da su predstavnici srpske etničke zajednice nakon Oluje 'imali inicijativu da zaštite što više sakralnoga blaga'. Istaknuo je da su rezultati tada bili skromni, ali ostajala je vjera da se to blago može sačuvati i vatiti. 'Želim vjerovati da će ove knjige osigurati kontinuitet u radu crkvenih općina u Dalmaciji i pridonositi povratku', rekao je Pupovac.

Hrvatska vojska sačuvala građu

Na konferenciji za novinare, održanoj u prostorijama obrovačke Policijske postaje, tajnik Kabineta ministra Karamarka Dubravko Novak je rekao da je ta građa jednim dijelom bila otuđena, a u drugim je slučajevima sačuvana kako ne bi bila uništena. Jedan dio vraćen je iz susjedne Bosne i Hercegovine zahvaljujući suradnji s policijom te države, rekao je Novak. Poslije konferencije za novinare Novak je novinarima potvrdio da su pri otuđivanju te građe počinjena i kaznena djela, ali osobe koje su ih počinile nisu dostupne. Dodao je da su pripadnici Hrvatske vojske tijekom oslobađanja u nekim slučajevima sačuvali građu.

Odgovarajući na pitanja novinara da objasni vrijednost pronađene građe, predsjednik Srpskoga nacionalnog vijeća Milorad Pupovac je istaknuo da je vrijednost velika, posebice knjiga rođenih, mrtvih i krštenih. Po njegovim riječima, bilo je spoznaja da je dio građe dospio i na tzv. crno tržište, a na temelju tih informacija policija je i došla do dijela te građe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene