Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je s Pelješkim mostom?

Karamarko: Apsolutno sam za konsenzus oko budućnosti Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je rekao kako je apsolutno za konsenzus oko budućnosti Hrvatske, ali i da ima puno tema oko kojih treba napraviti konsenzus.

'Apsolutno sam za takav konsenzus. Nije dobro da projekt Pelješkog mosta, koji je dobar i kvalitetan, postane loš u onom momentu kada nova vlada zauzme svoje pozicije i kaže sad ovo više ne valja', kazao je Karamarko nakon sjednice Predsjedništva stranke odgovarajući na novinarski upit kako komentira poziv predsjednika RH Ive Josipovića na konsenzus vlasti i oporbe te je li Pelješki most uvjet za konsenzus.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku" Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Smatra da je Pelješki most sinonim za rješenje i spajanje dva dijela Hrvatske. 'Ne mora to biti most, neka to bude tunel ili neko treće rješenje, samo ne ovo koje se sada nudi (trajekt ili tunel ispod Neuma) koje će nas koštati isto kao most', kazao je. Naveo je da je konsenzus vrlo upitan ukoliko se, kako je rekao, ne radi o jednom paketu dodavši kako sa sadašnjom vlasti moraju puno toga dogovoriti i stvarati 'zajedničke nazivnike'.

Predsjednik HDZ-a izrazio je nezadovoljstvo što jučer na Dan državnosti, osim na večernju Akademiju, članovi stranke nisu pozvani na polaganje vijenaca niti na misu za Domovinu. 'To se tako ne radi, to je jedan isključivi stav, jer Dan državnosti je dan svih nas', rekao je Karamarko. Smatra kako ga najmanje mogu svojatati oni koji su na taj dan imali druge stavove - bili suzdržani ili napuštali Sabornicu.

>> Opačić: Oporba u parlamentu bi trebala biti konstruktivna

Navodeći kako je puno tema oko kojih bi trebalo napraviti konsenzus, Karamarko je rekao kako je i pitanje na kojim osnovama je bazirana suvremena hrvatska država te pitanje razvlačenja kontinuiteta antifašističke borbe i njezinih boraca s borcima Domovinskog rata. U tom smislu podsjetio je da su se jučer branitelji suzdržano postavili kada je trebalo položiti vijence na grobove narodnih heroja jer još nisu izjednačeni u pravima kada su u pitanju žrtve Drugog svjetskog rata.

Karamarko je kazao da osim pitanja o budućnosti Hrvatske, što je ocijenio najbitnijim, puno toga je pitanje konsenzusa kao primjerice odnosa prema sindikata i sindikalnim pravima. 'Mi smo raspoloženi za razgovor ali to je kompleksna tema i šri paket koji ima svoju težinu', rekao je. Upitan kako će se postaviti oko pitanja kolektivnih ugovora, Karamarko je odgovorio kako smatra da je to glavni razlog zašto se traži konsenzus.

'Mi ćemo poduprijeti dogovor socijalnih partnera, ali prije svega podupiremo razgovor na ravnopravnoj osnovi, a ne nikako imperativni ton koji dirigira vlada. To nikako nećemo podržati', kazao je predsjednik HDZ-a. Upitan je li prometna nesreća koju je u Mađarskoj uzrokovao prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić i za njega, kao i za premijera Zorana Milanovića, etički neutralan čin, Karamarko je ponovio da mu je žao što se to Čačiću dogodilo, te da će pravni sustav jedne uređene europske države odraditi svoj posao.

Na pitanje bi li da je premijer tražio od Čačića da odstupi, predsjednik HDZ-a komparirao je držanje sadašnje vlade prema hadezeovskim mogućim 'nepodopštinama' rekavši da su a priori napadali HDZ-ovce koji će možda biti optuženi.

'Pogledajte slučajeve gdje su njihovi optuženi, blizu presuda ili se čekaju pravomoćne presude - oni kažu ne i ako budu pravomoćne presude mi ćemo podržati neke ljude. Gdje je tu moral i etika i principijelno postavljanje? Tu su daleko od toga', kazao je Karamarko.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene