Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj priprema slavlje

Oslobađanje Laptala ispraćeno pljeskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski kapetan Kristo Laptalo konačno je slobodan čovjek. Nakon izricanja oslobađajuće presude sudnicom se prolomio pljesak, a kapetanova obitelj nije mogla suspregnuti suze radosnice.

Odluku o oslobađanju jednoglasno je donijelo sudsko vijeće. Do preokreta je došlo nakon što je tužitelj nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe odlučio odustati od optužnice. Predložio je oslobađanje kapetana Laptala. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oslobođen Laptalo Kristina Laptalo: 'Nismo još ni svjesni što nam se dogodilo' Slika nije dostupna Slučaj kapetana laptala Odgođeno ročište o žalbi na presudu

Niti jedan svjedok ni danas nije kazao da je Laptalo doista odgovoran za drogu u teretu banana na brodu Coral Sea. Na pitanje tužitelja tko je odgovoran za odluku u kojoj luci će se iskrcati koji dio tereta, svo troje je odgovorilo da je to kompanija koja trguje bananama. 

'Ključno je bilo kad je tužitelj shvatio princip ukrcavanja na brod i iskrcavanja tereta i zapravo da zapovijednik odnosno kapetan broda ne može odgovarat po zapovijednoj odgovornosti', kaže Dubravka Šuica gradonačelnica Dubrovnika.

>> Kristina Laptalo: 'Nismo još ni svjesni što nam se dogodilo'

Laptalovi odvjetnici za ročište su pripremili 'presječenu' maketu broda Coral Sea. Pokazali su na koji je način složen teret u brodu, uključujući i točan raspored paleta kakav je bio u trenutku uplovljenja u grčku luku Egion, i koliko je pojedinim paletama teško čak i prići da bi se prekontroliralo što je sve na njima. 

Slobodni Kapetan u Dubrovnik će stići za pet do šest dana, a obitelj najavljuje veliko slavlje. 

Kapetan Laptalo je gotovo godinu i pol proveo u grčkom zatvoru, cijelo vrijeme ponavljajući kako nije kriv. Svi su vjerovali u njegovu nevinost osim sudskog vijeća prvostupanjskog suda u Patrasu. 

Presuda je glasila 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne. 

Drama koja se odvijala na hodniku suda sada je samo ružna uspomena. 

Četiri mjeseca kasnije presuda je konačna - kapetan Kristo Laptalo je nevin. 

Kapetan Laptalo uhićen je u srpnju prošle godine nakon što je na teretu s njegova broda u grčkoj luci u Egionu pronađeno 52 kilograma kokaina. 

Tri puta odbijena mu je molba da se brani sa slobode, a dva puta je odgođen početak suđenja. Kapetanova supruga Lidija uz njega je u Grčkoj provela godinu dana. 

S dubrovačkim kapetanom uhićeni su i prvi časnik i vođa palube. Oni su na prvostupanjskom sudu - oslobođeni. Zašto je kapetan osuđen, nije nikome bilo jasno . Ni kolegama pomorcima, ni kapetanovoj obrani,a odvjetnici su presudu nazvali sramotnom.

Danas je to napokon priznao i grčki sud. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene