Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnjica tragedije

Kao i Jasenovac: Predsjednica Grabar Kitarović sama stigla na Bleiburg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je prije dva i pol tjedna sama stigla u Jasenovac, tako je danas predsjednica Grabar Kitarović stigla i na Bleiburg.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je svijeće i položila cvijeće kod spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine, priopćeno je s Pantovčaka.

Pročitajte i ovo Poljubac za kraj Predsjednica na odlasku Po čemu će građani pamtiti Grabar-Kitarović? Jedni ističu kako je bila prva žena na čelu države, a drugi se prisjećaju nogometne utakmice i njezinih vokalnih nastupa Analiza mandata Kolinde Grabar-Kitarović - 11 Velika analiza Provjerenog Pet godina mandata Kolinde Grabar Kitarović: Uspon i pad prve hrvatske predsjednice

Kako neslužbeno doznajemo, signal je to da predsjednica neće sudjelovati na službenom obilježavanju godišnjice Bleiburga.

"Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa", poručila je predsjednica države.

Grabar-Kitarović: Jasenovac je mjesto duboke tragedije, gdje nema mjesta politici

Grabar-Kitarović u priopćenju naglašava da iskazujući poštovanje žrtvama Križnoga puta na Bleiburgu, u Teznom i Macelju ima obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude.

"Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti", poručila je Grabar-Kitarović.

U petak će Tezno posjetiti predsjednici vlade i Sabora Zoran Milanović i Josip Leko, a službena komemoracija na Bleiburgu je u subotu.

Predsjednica Grabar-Kitarović nedavno je i Jasenovac posjetila sama, tri dana prije službenog komemorativnog skupa, rekavši da to nije mjesto za politiziranje nego za tiho odavanje počasti žrtvama duboke tragedije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene