Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kanađanin na suđenju hrvatskim generalima ne zna strukturu hrvatskih snaga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trećeg dana svjedočenja kanadskog obavještajnog časnika pred Haškim sudom na suđenju hrvatskim generalima odvjetnica Gillian Higgins braniteljica generala Ivana Čermaka dokazivala je da svjedok nije poznavao strukturu zapovijedanja HV-a i Specijalne policije MUP-a.

Higgins je, nakon što je predočila više dokumenata o tome da je vojna struktura u potpunosti bila izvan Čermakovih ingerencija, upitala svjedoka da li je možda u svom dnevniku dao "ishitrenu procjenu u vezi istinske uloge generala Čermaka".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tema dana Hoće li presuda generalima usporiti dovršetak pregovora s Europskom unijom? Slika nije dostupna Lifranje transkripata u Haag Kakve li ironije: Pravima iz 'hrvatskog članka' koristili su se svi osim - Hrvatske!

"Ne mogu na to odgovoriti", rekao je Berikoff.

Higgins je tijekom dvodnevnog protuispitivanja ustvrdila da svjedok, usprkos činjenici da je radio kao obavještajni časnik, generalu Čermaku dijelio razne pogrešne "titule" - od "gradonačelnika Knina" do "vojnog guvernera".

Berikoff je potvrdio da su mu pokazatelji na koje se oslanjao glede uloge generala Čermaka bili "čin i uniforma".

Na upit da li je znao da su brojni hrvatski političari dobivali vojne činove rekao je da je bio upoznat s tim.

Ustrajao je da se general Čermak, međutim, redovito sastajao s generalom Alainom Forandom, te da je i na temelju toga donosio zaključke o njegovoj ulozi i ovlastima kada je riječ o sprečavanju paleži i pljačkama srpskih sela u okolici Knina.

U svom je iskazu svjedok opetovano ponavljao ime bojnika Ivana Jurića kao osobe čiji je autoritet na terenu imao težinu, a bio je uvjeren da je bio podčinjen Čermaku.

Higgins je predočila dokument iz kojeg je bilo vidljivo da je Jurića postavio general bojnik Mate Laušić koji se nalazio na čelu Uprave vojne policije, te da se nigdje ne spominje Zborno mjesto Knin. 

Berikoff je potvrdio da nikada nije vidio zapovjed generala Čermaka bojniku Juriću, ali da je "na terenu, po vlastitoj procjeni, bila druga situacija".

Tomislava Kuzmanovića, branitelja Mladena Markača, zanimalo je da li je Berikoff radio razliku između specijalne policije HV-a i MUP-a.

"Mislio sam da se radi o istim snagama", kazao je Berikoff. 

Na pitanje da li može ponuditi "ikakve činjenice koje bi ukazivale da je specijalna policija MUP-a sudjelovala u pljački i paležu "Kistanja, Donjeg Lapca i drugih sela" odgovorio je da ne može, da je tako "nagađao".

Kuzmanović je, glede optužbi za razaranje, pred sudskim vijećem predočio analizu glavnog stožera oružanih snaga RH o napretku Oluje u kojoj se govori i o postrojbi specijalne jedinice MUP-a koja se, nakon zauzimanja Donjeg Lapca 7. kolovoza, našla na udaru hrvatskog topništva, tj. "prijateljske vatre".

Također je predočio zapovjed od 9. kolovoza o povlačenju specijalne policije MUP-a s tog terena i razmještanja na Petrovu goru u sektoru Sjever.

Kuzmanović je u više slučajeva dokazivao da se specijalna policija MUP-a, koja se optužuje za razaranja, u spomenutim slučajevima nalazila negdje drugdje, a Berikoff je dopustio mogućnost da se, "na temelju današnjih informacija", radi o "pogrešci".

U završnici svog svjedočenja kazao je da su na terenu uistinu postojale "bande" koje "nisu bile pod kontrolom hrvatskih snaga", na što je tužiteljstvo burno reagiralo. 

"Ali tako je posvuda po svijetu, od Somalije nadalje", kazao je Berikoff.

Prema njegovim saznanjima, lokalne bande su ostavile svoj trag u mjestima i selima Oklaj, Cetine, Razvode i Macure.

Berikoff, jedan u nizu kanadskih časnika koji je pred ICTY-em svjedočio na suđenju generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, završio je svoj trodnevni iskaz, a za četvrtak je najavljen novi svjedok.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene