121142
121142
121142
121142
121142

Autocesta Zagreb - Sisak tri puta skuplja od Dalmatine!

  • , 09.04.2010., 11:24
  • Autor:
  • komentara

Autocesta na kojoj su se radovi otvarali nekoliko puta, skuplja iako prolazi ravnicom i nema tunele.

 
 
 
 

'Za 47 kilometara autoceste Zagreb-Sisak platit će se oko 5,1 milijardi kuna, a za 300 kilometara do Splita devet milijardi. Od Zagreba do Zadra je valjda 'pukla' Panonska ravnica, a od Zagreba do Siska bit će nebrojeno puno tunela, mostova i vijadukta!?', ironično je prokomentirao Radimir Čačić, za čijeg je ministarskog mandata pokrenuta izgradnja Dalmatine. Unatrag četiri godine sagrađeno je devet kilometara. Prosječna i nezahtjevna autocesta u Europi stoji dvostruko manje, javlja Novi list.

Radove na autocesti Zagreb-Sisak ovih je dana ponovno otvorila premijerka Jadranka Kosor, a koštat će 14,8 milijuna eura po kilometru. Dalmatina je na 300 manje zahtjevnih, od ukupno 380 kilometara, stajala nešto više od 4 milijuna eura po kilometru. Srbija će autocestu od Bara do Beograda, s čak 202 tunela, graditi za 11,5 milijuna eura po kilometru, dok IGH Crnogorcima za gradnju autoceste Boljare-Bar nudi 16 milijuna eura po kilometru.

'Svaka autocesta ima svoje zahtjeve i zakonitosti, pa nema smisla na ovakav način uspoređivati cijene. U slučaju buduće A11 od Zagreba do Siska teren je pun mulja, a da bi se on nasipao, potrebno je sa strane dovesti ogromne količine šljunka, dok je primjerice, na velebitskim dionicama Dalmatine materijal bio nadohvat ruke', kažu u HAC-u. U ministarstvu Božidara Kalmeta, koji je 2004. godine najavio izgradnju A11 za 3 milijuna eura po kilometru, nemaju komentara.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se