452731
452731
452731
452731
452731

Sektori u kojima su najviše i najniže plaće u Hrvatskoj

  • , 07.10.2016., 08:04
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj je trenutačno više od 214.000 nezaposlenih. Najteže je naći posao mladima bez dana radnog iskustva. Kada ga nađu rade otprilike za 4 i pol tisuće kuna, pokazalo je to istraživanje portala 'Moja plaća'.

 
 
 
 
Kolike su nam plaće? (Video: Dnevnik Nove TV)
Kolike su nam plaće? (Video: Dnevnik Nove TV)

Koliko će novca dignuti i na što će ga potrošiti, prosječan Hrvat mora dobro pripaziti. Režije, hrana, krediti - izdaci nisu mali, a prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5418 kuna.

Radno mjesto u IT-u nosi i jednu od najboljih plaća u Hrvatskoj. Naime, među najplaćenijim zanimanjima su ona iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala te informacijskih tehnologija. No, daleko najveće plaće imaju oni koji rade u - top menadžmetu.

S druge strane, najniže plaće imaju radnici u uslužnim djelatnostima, tekstilnoj i kožnoj industriji i pomoćnim zanimanjima.

Zaposlenike najbolje plaćaju strane tvrtke gdje su plaće oko 6 tisuća kuna, dok su plaće u domaćim tvrtkama niže i od prosjeka - oko 5100 kuna.

Za oko 1100 kuna - toliko je veća plaća onima sa završenim fakultetom u odnosu na prosječnih 5400 kuna. Oni s poslijediplomskim mogu računati na 66% veću plaću od one prosječne, što bi bilo oko 9000 kuna.

Od svih diploma, najlošije stoje oni s prvostupničkom. Takva diploma donijet će tek 1% veću plaću od one prosječne.

Ako je suditi po plaćama najbolje bi bilo živjeti na zagrebačkom ili dubrovačkom području gdje su plaće najveće. S druge strane, najniže iznose svakog mjeseca na svoje račune dobiju Slavonci.

Za svoj rad žene su u Hrvatskoj manje plaćene od muškaraca. U prosjeku zarađuju i do 500 kuna manje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se