Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koliko smo sigurni?

Kako država kontrolira što jedemo i pijemo? "Imamo najučinkovitiji sustav sigurnosti hrane, ali izolirani incidenti uvijek se mogu dogoditi"

Aktualno Galerija Dražen Knežević i Matea Drmić Dražen Knežević i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr Sigurnost hrane Sigurnost hrane Foto: DNEVNIK.hr Dražen Knežević, voditelj centra za sigurnost hrane Dražen Knežević, voditelj centra za sigurnost hrane Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Drmić, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Kako država kontrolira što jedemo i pijemo, istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić, koja se javila iz Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, gdje je razgovarala s voditeljem Centra za sigurnost hrane Draženom Kneževićem.

Nakon nekoliko slučajeva trovanja bezalkoholnim gaziranim pićem zbog kojeg su ljudi završili u bolnici s ozljedama jednjaka, glavno je pitanje kako država kontrolira što jedemo i pijemo.

"Hrvatska kao članica EU-a ima razvijen najučinkovitiji sustav sigurnosti hrane. Da bi taj sustav bio tako učinkovit, temelji se na dva postulata. Prvi je postulat da primarna odgovornost za sigurnost hrane leži na subjektima koji proizvode hranu i oni odgovaraju za sve faze. Tu njihovu učinkovitost kontrolira državni inspektorat. Bitno je istaknuti da sam sustav počiva na analizi rizika", rekao je Knežević.

Kad se dogodi da je hrana ili piće kontaminirano, kakva je procedura, zanimalo je reporterku.

Pročitajte i ovo Hitni prijem bolnice Rebro Sve više slučajeva Četvrti slučaj u Hrvatskoj! Ostojić: "Pacijent je klinički dobro. U obradi je, ali postoji sumnja na trovanje"

"Vrlo striktna i jasna. Pokreće se sustav uzbunjivanja za hranu, RH ima takav sustav koji je dio EU sustava, funkcionira 24 sata svaki dan u godini, nema odmora, kako bismo osigurali da potrošači mogu konzumirati sigurnu hranu. Radi što veće transparentnosti objavljujemo obavijesti o opozivima proizvoda", rekao je Knežević.

Danas je došlo do panike, mogu li građani biti sigurni kad je u pitanju sigurnost hrane u Hrvatskoj, pitala je Drmić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kraj potrage Pronađena djevojčica nestala u Trogiru

"Kao što sam rekao, RH ima najučinkovitiji sustav sigurnosti hrane, međutim izolirani incidenti uvijek se mogu dogoditi", rekao je voditelj Centra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene