Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV

Evo kako će ministar Maras ukloniti investicijske barijere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od ključnih polja na kojem će se vidjeti uspješnost Vlade bit će uklanjanje investicijskih barijera i privlačenje stranih.

Gordan Maras koji vodi novoustrojeno ministarstvo poduzetništva bavit će se ovim problemom. On ima plan, no pred njim i ostalim Kukuriku gospodarskim resorima koji će se baviti ovim problemom velik je izazov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Gordan Maras i Krešimir Macan Tko zna više? FOTO Neobičan susret u bolnici nakon javnih trzavica: "On nikad nije bio mršaviji, a ja sam top!"

Pogotovo stoga što je gospodarstvo dugo raslo na modelu potrošnje građana, no na taj generator rasta više se ne može računati. Isto je s izvozom jer zbog sve jače krize u inozemstvu ne možemo očekivati da nas povuče odmah ove i sljedeće godine.

Uz to što nam direktno donose novac investicije otvaraju nova radna mjesta, što automatski rješava problem nezaposlenosti. Hrvatska ima puno problema s privlačenjem investicija, ali novi ministar gospodarstva najavljuje bespoštednu borbu s administrativnim barijerama.

'Svaka reinvestirana kuna dobiti neće biti oporezivana, znači bit će rasterećena poreza na dobit. On će biti umjesto 20 posto biti nula posto', tvrdi ministar Maras.

Investicije se srozale na 200 milijuna

Investicije su u dvije godine u Hrvatskoj s 4, 2 milijarde eura srozale na tek nešto više od 200 milijuna. Iako je tome kumovala kriza puno veći problem u svemu je spora i prekomplicirana domaća administracija te nepostojanje prostornih planova zbog čega projekti stoje u ladicama. No sada će svaki ozbiljni investitor dobiti osobu iz ministarstva za direktnu pomoć.

'Koji će projekte pratiti od početka do realizacije i naravno uz to da pomažu poduzetnicima prilikom investicije kako bi se to sve skupa prije odvilo imati će ulogu predlagača uklanjanja tih barijera', kaže Maras.

Uz to Agencija za ulaganja koju je prošla Vlada ukinula opet se uspostavlja. 'Agencija je ta koja bi trebala u budućnosti sve projekte sve potencijale sve ono što Hrvatska nudi od Dubrovnika do Vukovara staviti na jedno mjesto', kaže ministar.

Jeftiniji i brži biznis. Za ulagače sigurno zvuči primamljivo no primjena reforme zastarjele birokracije biti će teži dio posla. Koji ćemo moći ocijeniti tek kada zbrojimo investicije krajem ove, tek započele, 2012.

Jeftiniji i brži biznis. Za ulagače sigurno zvuči primamljivo no primjena reforme zastarjele birokracije biti će teži dio posla. Koji ćemo moći ocjeniti tek kada zbrojimo investicije krajem ove, tek započele, 2012.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene