Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgradnja 2016. godine

Ovako će izgledati LNG terminal na Krku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgradnja LNG terminala na Krku bi mogla krenuti 2016., a u tom slučaju tri godine poslije krenuli bi prvi kubici plina prema srednjoj Europi.

LNG terminal na Krku bit će dio velikog europskog koridora sjever-jug. Povezat će se s poljskim LNG terminalom i osiguravati opskrbu plinom za cijelu jugoistočnu Europu, a Poljska i Hrvatska će zajedno po europski novac.

'Možemo se nadati da za taj projekt možemo dobiti financijsku podršku EU i prilično sam siguran da će takav projekt dobiti takvu podršku. I Hrvatska i Poljska će snažno zahtijevati tu podršku od EU', ističe Wlodzimierz Krapinski, poljski ministar državne riznice.

'U nečemu ćemo biti prvi u ovom dijelu Europe, a to je energetika', ističe ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Projekt čeka lokacijsku dozvolu, a upravo traje prikupljanje ponuda regionalnih trgovaca plinom za zakup prostora u skladištu.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Ilustracija Rat u Europi Rusija napala Kijev i Lavov, uzbuna u Poljskoj: ''Ruski projektil je ušao u naš zračni prostor, digli smo avione''

Grčić o novom investicijskom planu EK

'Kada vidimo tko su tvrtke koje će kupiti kapacitet i koliko kapaciteta ćemo uspjeti prodati onda će nam biti jasno kako možemo zatvoriti financijsku konstrukciju, koliko ćemo uspjeti sami nabaviti a koliko ćemo tražiti od europskih institucija', kaže Mladen Antunović iz LNG-a Hrvatska.

U Vladi vjeruju da za terminal mogu dobiti i dio kolača od Junkerovih 315 milijardi eura za investicije.

Izgradnja bi mogla krenuti 2016., a u tom slučaju tri godine poslije krenuli bi prvi kubici plina prema srednjoj Europi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene