Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koalicija uzdrmana?

Kajin ruši IDS i Jakovčića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog želje za što boljim rezultatom na lokalnim izborima, SDP u Istri za župana će podržati Damira Kajina, žestokog suparnika najdugovječnijeg župana Ivana Jakovčića. Kajin je nerijetko, i to kao sudionik vladajuće koalicije, kritizirao rad Vlade. Prvi javni okršaj s premijerom i Vladinom politikom imao je na današnji dan prošle godine.

Prvi suradnici na suprotnim stranama. 'Ponašanje kao da je netko despot vodilo je ka tome da se više nitko na ovim prostorima nije mogao osjećati sigurnim', kazao je Damir Kajin, potpredsjednik IDS-a.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović, ilustracija Posjet gardijskoj brigadi Milanović iz Nove Gradiške: "Pružili ste mi jedno od rijetkih utočišta" Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..."

Jakovčiću je dosta lokalne politike. Želi u europski parlament. SDP-ovu potporu Kajinu smatra izdajom koalicijskog partnera. 'To sve govori o njima, o jednome i drugome. Mislim da bi za jednoga premijera bilo bolje da se bavi temama bitnim za ovu državu', kazao je Ivan Jakovčić, predsjednik IDS-a.

Premijer Jakovčiću ne oprašta potpisivanje ugovora Brijuni rivijera s bivšom premijerkom bez njegova znanja. Vrhunac polemike otvoren je zbog termoelektrane Plomin. Vlada želi energent ugljen, Jakovčić plin pa je zato digao tužbu. 'Država može što hoće pa čak i termoelektranu na ugljen', kazao je Jakovčić.

>> Kajin: To je podrška svima da zaustavimo autokraciju; Jakovčić: Neće im uspjeti uništiti IDS

Oko Plomina s premijerom i Vladom ne slaže se ni Kajin. 'Je li netko iz IDS-a dogovorio s Milanovićem i Čačićem ugljen, to bih i ja volio znati', kazao je Kajin. Oprošteno mu je kao i kritika zbog većeg PDV-a i poreza na imovinu izrečena točno prije godinu dana. 'Građani će sve poduprijeti sada, ali to će nam se vratiti kao tsunami', kazao je Kajin prošle godine. 'Dobra stvar kod kolege Kajina je što on nikada ništa ne radi iza leđa', kazao je tad premijer Zoran Milanović.

Ne smeta SDP-u ni što je na jedan dan otišao u mirovinu kako ne bi ostao bez kasnije ukinutog povlaštenog statusa. 'Ne želim biti idiot da mi sutra netko veli da nisam normalan', kazao je Kajin. 'Žao mi je zbog toga, to je sve što mogu reći', kazao je Milanović.

Interes SDP-a je vladati Istrom. Jakovčić je župan od 2001. godine. U političkoj karijeri nisu ga okrznule ni priče o sukobu interesa zbog kupnje gradskog stana u Poreču, kao ni kupnja sela u unutrašnjosti Istre. Čist je ostao i u priči s Hypo bankom u vrijeme kad su se vodile istrage o sumnjivim kreditima. Lokalni izbori bit će test zagrebačko-istarskog kadroviranja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene