Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju teške riječi

Kajin: To je podrška svima da zaustavimo autokraciju; Jakovčić: Neće im uspjeti uništiti IDS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se sukobi u Istri između Ivana Jakovčića i IDS-a s jedne te Damira Kajina i SDP-a s druge strane.

'U zemlji u kojoj imamo vojsku nezaposlenih, premijer se bavi uništavanjem koalicijskog partnera', komentirao je danas Ivan Jakovčić podršku SDP-a Damiru Kajinu. Prokomentirao je da to što Milanović i Kajin rade na uništavanju stranke govori koliko je država ozbiljna, ali im je i poručio da u tome neće uspjeti. Na pitanje osjeća li se izdano, kaže da ovakvi potezi sve govore o Kajinu i premijeru, kojem je poručio da bi mu bilo bolje da se bavi temama bitnim za državu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nije zaboravio ni Turudića Milanović: "Plenković je što se tiče većine hrvatskih birača dobio šup kartu" Slika nije dostupna Politička previranja u Istri Jakovčić: Milanovićeva akcija je propala, Istra nije destabilizirana

>> IDS: Sramotno je i zabrinjava što SDP nema svog kandidata za istarskog župana

Ipak, Jakovčić je rekao da IDS u ovom trenutku neće izaći iz Vlade, naglasivši da upravo Veljko Ostojić, ministar turizma, vodi resor koji, prema Jakovčićevim riječima, jedini doista funkcionira u državi. Također je dodao kako mu je ova situacija izazov, kakvog nije imao već nekoliko godina te da ostaje u politici. 'Kandidirat ću se za Europski parlament, vjerujem da će me građani Hrvatske podržati i izabrati za Europski parlament', rekao je Jakovčić.

Kajin, pak, SDP-ovu podršku ne smatra samo podrškom sebi osobno. 'Ovo je podrška svima sa zaustavimo ovu autokraciju i  hobotnicu u Istri, da joj konačno te krakove odrežemo. Ovo je prilika da svatko nekim osobnim naporom mijenja Istru, ovo je podrška za jednu pravičnu Istru, za Istru jednakih šansi i za Istru bez straha. Ovako kako si je Jakovčić to zamislio, dalje nije moglo ići', rekao je između ostaloga Kajin.

'Taj čovjek je počeo kontrolirati i medije, što je opasno. Ali lako i za medije. On je, usuđujem se reći, kontrolirao i dio policije, možda i dio pravosuđa. Ovo što se jučer dogodilo na tijelima SDP-a, oni su samo razgolitili tu njegovu politiku', dodao je.

'Ovo što mi danas radimo, nije bitka za vlast. Ljude oko mene to previše ne zanima. Ovo je bitka za demokratske procese na istarskim prostorima i bitka za novu Istru...Nitko nikoga ne ruši. Ja sam jedan od onih koji je pisao programsku deklaraciju IDS-a, jedan od onih koji je osnivao podružnice na sjeveru Istre, drugi su se iza mene skrivali. Ja sam njih učlanjivao u IDS, oni mene mogu i isključiti. Mislim da bih se stidio, nakon 22 godine, sebe cijeloga dajući IDS-u da nisam danas uz Istrijane, uz ovaj pokret otpora koji će uroditi jednim lijepim novim istarskim proljećem', istaknuo je Kajin, dodavši da se tu ne radi o osobnom sukoba između njega i Jakovčića.

'Ja s njim nisam u sukobu. Mislim da je izvršna vlast oko Ivana Jakovčića u sukobu sa gradanima Istre. Nije problem Damir Kajin kao pojedinac, ali problem je u tome što je velika većina građana Istre prepoznala autokratsku politiku ne samo njega, nego i njegovih gradonačelnika, reekao je Kajin te prepričao jedan razgovor s Vladimirom Šekskom. 'On mi je jednom prilikom rekao da kad god bi netko od ministara iz HDZ-ove nomenklature nešto spomenuo za Jakovčića, pozvao bi ga Sanader i rekao mu 'slušaj, tebe ću prije maknuti nego što ću njega taknuti. Takvi su bili odnosi na relaciji između Istre i one političke garniture. Radilo se o podijeli plijena', zaključio je Kajin, naglasivši da u tome nije želio sudjelovati.

Kajin je ocijenio da je Kukuriku koalicija bez obzira na sve, stabilna.

Jakovčićevu izjavu komentirao je i Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a. 'Mene čudi ta nervoza. On mora biti svjestan da je samo predsjednik IDS-a, a da SDP samostalno donosi svoje odluke', kaže Dragovan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene