274177
274177
274177
274177
274177

Kada dijete NE želite odgajati kao što su vas vaši roditelji...

  • , 10.02.2013., 12:02
  • Autor:
  • komentara

Izazovi s kojima se svakodnevno susrećemo potiču mnoge roditelje da svoju djecu odgajaju znatno drugačije nego su bili odgajani oni sami ili njihovi roditelji.

 
 
 
 

Imate li kakav primjer ili savijet za odgoj djece možete ga ostaviti u komentaru ili poslati na moj.report@novatv.hr

Prilikom razgovora s mnogim roditeljima može se vidjeti kako velik dio njih odgoj djece zasniva na mišljenju: ne želim biti kao moji roditelji. Potvrdila nam je to i Sena Puhovski, psihologinja u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba. Iz rada s roditeljima primjećuje da sve više propitkuju svoje roditeljstvo i općenito odnos sa djetetom.

'Ono što često možemo vidjeti u praksi jest da roditelji nisu zadovoljni time kako su njih odgajali i ne žele to ponoviti odbacujući pri tom sve više stil roditeljstva u kojem je roditelj autoritarna figura koja nameće pravila i od svojeg djeteta traži prvenstveno poslušnost i disciplinu', kaže profesorica Puhovski.

Kada dijete vodi glavnu riječ u kući

Napominje kako se 'poteškoća javlja u trenutku kada znamo što ne želimo ali ne znamo što bismo umjesto toga. Danas mnogi roditelji u takvim situacijama biraju sasvim suprotan stil, stil u kojem je dijete to koje vodi glavnu riječ u obitelji, zadovoljavaju se sve djetetove želje i ne postavljaju granice. Kao rezultat takvog odnosa prema djeci često vidimo mnogu nesretnu djecu i isto tako nesretne i bespomoćne roditelje', objašnjava profesorica Puhovski.

Nema jedinstvene formule

Odbacivanje pristupa kakav su prakticirali naši roditelji stoga zahtjeva neke nove metode. 'Za uspješno roditeljstvo nema jedinstvene formule, naprosto zato što su djeca međusobno različita isto kao i odrasli koji su tu da o njima brinu. Ipak postoje neke potrebe koje svako dijete ima, a to je potreba za sigurnošću, granicama, bezuvjetnom ljubavlju i osobnim odnosom sa roditeljem i dokle god roditelji zadovoljavaju te potrebe na dobrom su putu, a i njihova djeca zajedno sa njima.'

>> Saborski odbor za ljudska prava za dijalog o zdravstvenom odgoju

Hoće li metode biti tradicionalne ili nešto liberalnije, ovisi dakle o vama i potrebama vašeg djeteta. Tradicionalne metode svima su više manje poznate, a one koje su nešto manje istražene zagovara jedna američka internetska stranica za roditelje. Na simpatičan i humorističan način pristupili su pravilima koja bi se u skladu s izazovima 21. stoljeća trebala primjenjivati pri odgoju dječaka i djevojčica, ali također nije teško primijetiti kako u mnogima od njih ima doza ozbiljnosti o kojoj ne bilo loše razmisliti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se