Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon donesen

'Kada dijete kaže otac, vi kažete pec-pec!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor je donio Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Zastupnici su na zahtjev HDZ-a i HDSSB-a glasovali jedan po jedan.

Saborski zastupnici danas su u Saboru glasovali o zakonima o kojima se ovaj tjedan raspravljalo. Najkontroverzniji od svih, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, već neko vrijeme u javnosti izaziva polemike, a u proteklih nekoliko dana podigao je mnogo prašine i doveo do raskola u mišljenima između Vlade i Crkve te oporbe. Jučer je  Vladi poruku poslao i apostolski nuncij Alessandro D'Errico.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u Čakovcu - 5 Rok 20 dana Čeka se datum konstituiranja Sabora: Na potezu je Milanović Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus"

>> 'Najveći kritičari MPO nikad nisu neplodnost osjetili na svojoj koži'

'Ne protivimo se postupcima medicinske oplodnje u RH, ali se protivimo da žena bez partnera ima pravo na medicinsku oplodnju i stoga jer se krši konvencija o pravima djeteta, jer mu se oduzima pravo da živi uz oca. Kada dijete kaže otac, vi kažete pec-pec! Protivimo se i da se zametak, u slučaju da jedan od partnera umre, donira bez suglasnosti drugog partnera. Pozvali smo žene da dignu glas protiv uništavanja jajnih stanica. Protiv smo zamrzavanja jajnih stanica. Nemate hrabrosti reći što sa živim bićima nakon pet godina i da nakon pet godina puštate živo biće da umre', kazao je ministru zdravlja prije glasovanja bivši HDZ-ov ministar Darko Milinović.

>> Karamarko: Jelić nije pretjerao s usporedbom MPO-a i Jasenovca

'Kad već uzimamo 12 jajnih stanica ne treba u Zakonu stajati i odredba da svih 12 treba oploditi i zamrznuti. Radi se o 12 ljudskih bića. Može se uzeti i više jajnih stanica, ali broj embrija ne smije biti veći nego u jednom ciklusu. I nije prirodno da žene u istospolnim zajednicama imaju djecu. Nađimo kompromisno rješenje, dajmo si još malo vremena, Zakon može ići i na 3. čitanje', kazao je zastupnik HDSSB-a Dinko Burić.

'Kao otac 6-godišnje Eve koja je začeta umjetnom oplodnjom držim da će ovaj zakon pomoći mnogim parovima. To je naša odgovornost. Neplodni ljudi nisu građani drugog reda, niti su naša djeca građani drugog reda. Mi ćemo taj zakon donijeti. Bila je široka javna rasprava koja nije trajala tri mjeseca, većo tri godine', kazao je zastupnik SDP-a Igor Dragovan.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbio je sve predložene amandmane na Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. O zakonu je na zahtjev HDZ-a i HDSSB-a provedeno poimenično glasovanje, na kojemu se za donošenje zakona izjasnilo 88 zastupnika vladajuće koalicije, Hrvatskih laburista, SDSS-a i nacionalnih manjina, protiv je bilo 45 zastupnika iz redova HDZ-a i HDSSB-a, a dva su zastupnika bila suzdržana.

Po donesenom zakonu, pravo na MPO imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici i koji su s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobni za roditeljsku skrb o djetetu.

To pravo može ostvariti i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, i to samo one čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno.

Izvanbračnu zajednicu u tom smislu čine žena i muškarac koji ne žive u braku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te koji ispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka.

Sabor je danas izmijenio i Poslovnik o svom radu, čime je ukinuo institut ispravka netočnog navoda. Nova poslovnička rješenja propisuju i proširenje instituta replike, tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika, a ovaj mu na repliku odgovoriti.

Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje.

Izmjene je doživio i institut povrede Poslovnika, ali su vladajući odustali od rješenja da se o prigovoru zastupnika na povredu Poslovnika ne bi odlučivalo odmah u sabornici.

Saborski zastupnici ubuduće bi dolazak u Sabor evidentirali elektroničkom karticom, umjesto dosadašnjeg upisa u knjigu dolazaka.

Izostanak sa sjednice Sabora trebali bi pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju.

Nakon današnje sjednice zastupnici odlaze na ljetnu stanku i u saborskim klupama ih neće biti dva mjeseca.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene