Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica tragedije

Obitelji stradalih vatrogasaca na Kornatu: 'Jedino ovdje nalazimo mir'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Punih 5 godina prošlo je od kornatske tragedije u kojoj je živote izgubilo 12 vatrogasaca. Stanovnici Šibenika, Vodica i Tisnog poginulih se prisjećaju te tragedije.

Obitelj, prijatelji, pripadnici vatrogasaca i HGSS-a te predstavnici Vlade, stigli su iz Šibenika i Vodica s brodicom na otok Kornat. U 11 sati prisustvovali su misi, a nakon toga na spomen obilježje u znak sjećanja na tragično stradale vatrogasaca iz Tisnog, Šibenika i Vodica položili vijence i zapalili svijeće.

Pročitajte i ovo Josip Jović na Plitivcama Obljetnica smrti prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića: "Ponosan sam što dobio ime po svom stricu. Nikad neću prežaliti što ga nisam imao priliku upoznati, ali on živi u meni" Slika nije dostupna ''Vječna slava i hvala!'' VIDEO Sirene za heroje: Vatrogasci odali počast poginulim kolegama iz kornatske tragedije

Obitelji stradalih vatrogasaca izjavili su kako im je svake godine sve teže i teže bez svojih najmilijih, pa im je tako ova peta obljetnica najteža do sada. Supruga i majka poginulog vatrogasca Crvelina rekle su kako na Kornatu svake godine pronađu svoj mir, no kada odu s njega, opet im je jednako teško.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je stigao kao predstavnik Vlade, naglasio je kako je na Kornat došao iz poštovanja prema obiteljima poginulih. Osvrnuo se i na suđenje za kornatsku tragediju i dodao kako MUP na to ne može utjecati, no naglasio je kako bi se zbog obitelji cijeli slučaj napokon mora rasvijetliti. 

Ministar Ostojić se prisjetio svih onih koji u ovom trenutku gase požare. 'To je 8.000 vatrogasaca koji zaslužuju čestitku za svoj rad', rekao je.

Stipe Božić, pročelnik HGSS-a Split, koji je među prvima prije pet godina došao na Kornat kako bi spasio vatrogasce, rekao je kako je to bilo najdramatičnije i najteže spašavanje u Hrvatskoj ikada. 'Na Kornatu je bilo kao na ratištu', rekao je.

Na mimohodu u Tisnom premijer Milanović

Posebno emotivno bilo je jučer u Tisnom, gdje su okupljeni sinoć krenuli u mimohod sjećanja. Mimohodu su prisustvovale obitelji poginulih, prijatelji i poznanici, a stigao je i sam državni vrh na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem. U Tisnom se jučer osjećala atmosfera prepuna tuge i sjete. 'Kad taj dan prođe, pošto su mi svi kolege jedan za drugim umirali, dodatno je teško. Uz to mi je još i rođendan, kojem se ne mogu ni veseliti kao prije', kazao je Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac.

>> Suđenje Slavici: 'Nisam vidio Pilatus!'

Tužno je i u obiteljima poginulih. Od najmilijih ostale su samo slike i sjećanja. 'Što vrijeme ide dalje, emocije su uvijek iste, bol je ista, s tim liježem, s tim se dižem', kazala je Jasna Lučić, majka poginulog vatrogasca.

Frane Lučić i dalje vjeruje da je uzrok eksplozija NATO-ve bombe. Zahtjeva još 3 stvari. 'Istina, obeštećenje i ispričati se, jer krivi su svi, od vrha do dna. Bivši premijer i predsjednik, pa onda svi iz vatrogasnog lanca', kazao je Lučić.

O svemu je Lučić razgovarao i s predsjednikom Josipovićem. Predao mu je dokumente, no i tu je, tvrdi, ostala gorčina. 'Malo me je razočarao, nakon par dana sve je to predao u DORH', dodao je.

Roditelji poginulih tek žele da istina izađe na vidjelo. Vrijeme im ne liječi rane. Pozorno se prate i ročišta na zadarskom sudu. Razvojem suđenja nitko nije zadovoljan.

'Svjedoka ima previše, ali mi nije jasno gdje su bili dosad', kaže Ajka Crvelin, majka poginulog vatrogasca. Od borbe za istinu ne žele odustati. U spomen na 12 heroja.

Na šibensko područje jučer je stigao i sam Zoran Milanović. Najprije je posjetio Šibenik i Vodice gdje je sa suradnicima položio vijence za poginule vatrogasce. Zatim su se pridružili i velikom mimohodu sjećanja. Kažu da su stigli zbog odavanja počasti i iznimnog poštovanja prema izgubljenim mladim životima.

'Prošlo je 5 godina. Ljude ne možemo vratiti. Pitam se što su uopće radili na golom otoku, ali to se sad ne može vratiti', kazao je Milanović.

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene