Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo i pero

Priča iz Slavonije: Kad se vrate s dalekoga puta, shvatit će da su deložirane

Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci
Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci čitateljica/DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Grb Grada Vinkovaca Grb Grada Vinkovaca Foto: FB/Grad Vinkovci Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci - 2 Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci - 2 Foto: čitateljica/DNEVNIK.hr Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci - 1 Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci - 1 Foto: čitateljica/DNEVNIK.hr +5 Poljprivredno šumarska škola Vinkovci - 1 Galerija 1/10 >>
Društvo ljudi njima je milo pa svoj dom često grade na krovovima, dimnjacima, stupovima. I ljudima je roda draga i dobro poznata ptica. Njezino gnijezdo na krovu kuće, kaže staro vjerovanje, donosi blagostanje i sreću. Isto gnijezdo može se koristiti desetljećima, pa čak i više od 100 godina. No kad se rode ovoga proljeća vrate u Vinkovce, svoj stari dom na krovu tamošnje Poljoprivredno šumarske škole više neće naći.

Bijela roda simbol je očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, a njihova prisutnost u našoj blizini potvrda je da živimo u zdravom okolišu. U Hrvatskoj je populacija te karizmatične vrste stabilna, no bijela roda (Ciconia ciconia) strogo je zaštićena vrsta, a prema članku 153. Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je namjerno uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje gnijezda ptica.

Pročitajte i ovo Crni labud u Lonjskom polju Crni labud Prizor za pamćenje: Ptica koja se u Europi rijetko viđa posjetila je Lonjsko polje

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 2009. kontinuirano u suradnji sa županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima provodi projekt zaštite i očuvanja bijele rode. Vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada od 700 kuna po gnijezdu, od čega Fond daje 50 posto, a ostatak sufinancira županija na čijem se teritoriju nalaze gnijezda roda.

''Dosad je za tu namjenu isplaćeno oko 307.000 eura, a s projektom nastavljamo i u narednom razdoblju'', istaknula je za DNEVNIK.hr voditeljica Službe za odnose s javnošću Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lidija Tošić.

Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Ilustracija (Foto: Getty Images)

Srećonoše, vatrogasci i prognostičari vremena

Roda je snažan simbol suživota čovjeka i prirode i upravo je suživot s čovjekom glavna karakteristika po kojoj se roda razlikuje od drugih ptica. Tijekom zimskih mjeseci rode žive u Africi jer kod nas u tom razdoblju nemaju dovoljno hrane za život. U Hrvatskoj najčešće borave od ožujka do sredine kolovoza i među prvim vjesnicima proljeća svakako se podrazumijeva i povratak, odnosno dolazak ptica selica iz Afrike, podsjećaju iz Parka prirode Lonjsko polje.

Osim što se vjeruje da rodino gnijezdo kući donosi sreću, smatra se i da su rode dobri vatrogasci jer dok poje mlade na krovovima kuća, obično zaliju i krov, on tako bude vlažan pa se na taj način smanjuje mogućnost požara. U narodu se vjeruje da su rode i dobri prognostičari vremena: ako ranije odlete u Afriku, čeka nas jako hladna zima, a ako odlete kasnije time prognoziraju blažu zimu.

Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Grb Grada Vinkovaca (Foto: FB/Grad Vinkovci)

Vratit će se neće rode

U Vinkovcima se suživot bijelih roda i stanovnika prenosi generacijama, a rode su svoje mjesto svile i u gradskom grbu. Tim više začudio je pomalo neobičan slučaj iz toga grada na koji je upozorila čitateljica DNEVNIK.hr-a ustvrdivši da je rodino gnijezdo koje se godinama nalazilo na dimnjaku Poljoprivredno-šumarske škole Vinkovci početkom jeseni prošle godine dala ukloniti i uništiti ravnateljica škole.

''Prethodnih godina škola je primala i potporu za održavanje gnijezda te je napravljeno od metalne konstrukcije pomoćno mjesto za premještaj gnijezda tijekom zimskih mjeseci i vremena kada se grije škola. Državne potpore više nema te je ravnateljica odlučila rodino gnijezdo ukloniti. Ono je skinuto s dimnjaka, utovareno u traktorsku prikolicu i odvezeno u dvorište gdje se održava učenička praksa te je tamo malčirano, odnosno samljeveno zajedno s otpadom kupusa koji škola proizvodi. Za uništenje gnijezda angažirano je poduzeće koje izvršava usluge na visini, uslugu je platila škola koja inače nosi naziv Eko škola, a ravnateljica je odluku donijela sama bez suglasnosti nadležnog Ministarstva'', ustvrdila je čitateljica.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što radi Cipar, a što Hrvatska Prvi put izrečena kazna trovaču: 21.000 eura kazne ili zatvor, a Laura još čeka da se otkrije tko je skrivio njezinu smrt

Pročitajte i ovo Bjeloglavi sup - 7 KARIZMATIČNI VLADARI NEBA Kolateralne žrtve ilegalnih praksi: ''Više je stanara u jednom zagrebačkom neboderu nego njih u cijeloj Hrvatskoj''

Rode odletjele, ''odletjelo'' i gnijezdo

Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci već dugi niz godina susreće se s ovom problematikom, istaknula je za DNEVNIK.hr ravnateljica škole Ružica Zucić: ''Na dimnjaku škole postavljena je umjetna platforma za gnijezdo rode. Svake godine povratkom roda gradi novo gnijezdo na samom dimnjaku. Dolaskom hladnijih dana, kad je potrebno upaliti grijanje, dimnjak bude potpuno zatvoren i potrebno je pomaknuti dio gnijezda sa samog otvora dimnjaka te se ono pomiče na platformu. Tim radnjama ne narušava se stanište rode i u vrijeme boravka rode u gnijezdu odnosimo se prema njima s pažnjom dobrog domaćina i nikada gnijezdo nije dirano dok su rode i mladi u njemu. Gnijezdo je pomaknuto samo kada ga rode napuste.''

Dimnjak je, kaže, visok 14 metara i ''zbog same visine otežano je učvrstiti dodatnu prepreku na njega, s obzirom na to da je i sam vrh dimnjaka oštećen te zbog statike i visine postoji bojazan od daljnjih neželjenih posljedica jer se neposredno ispod nalazi učionica u kojoj borave učenici i djelatnici - 350 učenika i 83 djelatnika. Naletima vjetra, dijelovi gnijezda također se urušavaju i padaju na krov učionica i zbog težine predstavljaju opasnost za sigurnost učenika i djelatnika škole''.

''Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja upoznato je sa situacijom i zajednički pokušavamo naći rješenje za navedeni problem i za naredno razdoblje, a sa situacijom je upoznata i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije'', ustvrdila je ravnateljica.

Neobičnosti u postupanju

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja potvrdili su za DNEVNIK.hr da im je Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci uputila zahtjev za izdavanje dopuštenja za uklanjanje gnijezda bijele rode s dimnjaka škole, uključujući uklanjanje platforme postavljene uz dimnjak na koju se u prethodnim godinama pomicalo gnijezdo u sezoni grijanja kako bi se oslobodio otvor dimnjaka, a u zahtjevu je, kažu, kao razlog navedeno sve što je ravnateljica navela.

Ministarstvo je zahtjev za izdavanje dopuštenja za uklanjanje gnijezda, koje je uklonjeno 22. rujna 2022. godine, zaprimilo 23. siječnja 2023.

''Zbog prijetnje zdravlju i sigurnosti ljudi, što je jedan od razloga temeljem kojeg se može dopustiti uklanjanje gnijezda strogo zaštićene vrste ptica sukladno Zakonu o zaštiti prirode, Ministarstvo je 17. veljače 2023. izdalo rješenje kojim se dopušta uklanjanje gnijezda bijele rode s dimnjaka škole. U postupku izdavanja rješenja utvrđeno je da uklanjanje gnijezda neće negativno utjecati na održavanje populacije bijele rode u povoljnom stanju očuvanja u njezinu prirodnom području rasprostranjenosti. Dopuštenje je izdano uz uvjet da se pokuša pronaći druga primjerena lokacija za gnijezdo, a u slučaju da to nije moguće, dopušteno je trajno uklanjanje.''

Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Poljprivredno šumarska škola Vinkovci - 1 (Foto: Čitateljica/DNEVNIK.hr)

U međuvremenu inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor. Kada je zatražen i kada obavljen, odgovori su koje još uvijek čekamo, a za DNEVNIK.hr su iz Inspektorata kazali: ''Nadzorom je utvrđeno da je nezakonito izvršen zahvat uklanjanja gnijezda rode s dimnjaka škole bez prethodnog dopuštenja nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 153. Zakona o zaštiti prirode inspekcija zaštite prirode je 27. siječnja 2023. pokrenula prekršajni postupak podnijevši optužni prijedlog nadležnom sudu u Vinkovcima.''

''Optužni predmet Državnog inspektorata, Središnjeg ureda, Sektora za nadzor zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravni nadzor, Službe nadzora kopnenih ekosustava zaprimljen je u Prekršajni odjel Općinskog suda u Vinkovcima 30. siječnja 2023. i prekršajni postupak je u tijeku'', potvrđeno je DNEVNIK.hr-u na vinkovačkom Općinskom sudu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVA ŠANSA ZA ŽIVOT Brzo su postali najpoznatiji zagrebački ljubavni par: Maks i Mira su zaštitni znak Maksimira

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOŽETE IM DATI IME Nisu crni, nego crvenokljuni, a iza njih je velika ljubavna priča: U Drugom maksimirskom jezeru njih dvoje su našli novi dom

Dopuštenje Ministarstva vrijedi do 1. ožujka 2023. O inspekcijskom nadzoru i prekršajnom postupku niti riječi. I iz škole i iz Ministarstva ističu samo da su u komunikaciji i da se rješenje tražilo u suradnji sa županijskom Javnom ustanovom, koja je prije šest godina odustala od sudjelovanja u projektu zaštite i očuvanja bijele rode.

Stručni voditelj Ustanove Pavao Dragičević za DNEVNIK.hr je kazao da su oni upoznati s inspekcijskim nadzorom, razlogom i rezultatima nadzora: ''Postavljeno je zamjensko gnijezdo koje je skinuto s dimnjaka zbog početka sezone grijanja, a prethodnog odlaska rode''.

Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Radovi oko novog gnijezda roda u Poljoprivrednoj šumarskoj školi Vinkovci - 3 (Foto: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije)

Pronađena je druga primjerena lokacija za gnijezdo, kažu, u dvorištu škole na udaljenosti od oko 10 metara od prijašnje lokacije te je postavljen drveni stup s propisanom platformom i granjem kao osnovom gnijezda prema preporuci predstavnika Javne ustanove, a na dimnjak je postavljena prepreka u svrhu sprječavanja gradnje.

Gnijezdo na dimnjaku Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci Radovi oko novog gnijezda roda u Poljoprivrednoj šumarskoj školi Vinkovci - 2 (Foto: Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije)

Što se tiče odustajanja od projekta, kazao je da je ''prošli ravnatelj Nikola Križanac prekid uplaćivanja novca građanima na čijim su katastarskim česticama gnijezda obrazložio činjenicom da Županija nema novca''.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene