Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom u 22:35

Kad ljubavnici preko noći postanu – neprijatelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudovi su zatrpani zahtjevima za razvod, a čak 35 od 100 brakova u Hrvatskoj – propadne. Ekipa Provjerenog istražila je što je razlog ovoj alarmantnoj statistici!

Koliko razvedenih parova poznajete? Vaš odgovor na to pitanje vjerojatno se itekako razlikuje od odgovora koji bi vam dali baka ili djed. Što se promijenilo?

„Ljudi se ne žele truditi. Nama se javljaju oni koji i zbog najmanje sitnice traže razvod poput: on je meni isključio kazić jer kaže da sam glasno slušala muziku i onda je ona njega prijavila za nasilje“, kaže Asenka iz udruge Razvod dijete. U posljednje četiri godine koliko udruga postoji na njezina vrata pokucalo je 2500 parova!

Stres koji uzrokuje proces razvoda, tvrde psiholozi, zauzima drugo mjesto na ljestvici stresnih događa i to odmah iza smrti bližeg člana obitelji. Unatoč tome, u roku od dvije godine broj razvoda kod nas je jako porastao. Naime, 2008. smo na 100 sklopljenih imali 24 razvedena braka, a prošle godine je to skočilo na 35 razvoda.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Taj podatak ekipi Provjerenog dao je sociolog Josip Obradović. Razloge porasta vidi u velikim promjenama u društvu. „Jako egocentrični, pogotovo ako se govori o ovim mlađim generacijama koje su jako individualistički orijentirani, s vrijednosnom interpretacijom koja glasi otprilike: moj interes je prvi, pa možda i isključivi! Nismo tolerantni, nismo spremni na kompromis i eto vam razvoda, a sve to stimulira ekonomska situacija“, objašnjava prof. Obradović.

Što se događa s institucijom braka, doznajte večeras u Provjerenom u 22:35!

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene