Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dnevnik nove tv donosi

Mladi vozač skupocjenog vozila nije iznimka: Kada država sve može oduzeti i prodati automobile prekršitelja?

Aktualno Galerija Kad država oduzima i prodaje vozila - 4 Kad država oduzima i prodaje vozila - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kad država oduzima i prodaje vozila - 3 Kad država oduzima i prodaje vozila - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kad država oduzima i prodaje vozila - 2 Kad država oduzima i prodaje vozila - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kad država oduzima i prodaje vozila - 1 Galerija 1/4 >>
Puno prašine u javnosti digao je slučaj 28-godišnjeg vozača skupocjenog Porchea iz Međimurja koji mu je i trajno oduzet. No, međimurski primjer nije i jedini takav - zapljena je bilo još, a Dnevnik Nove TV provjerio je i što radi država s takvom kolekcijom oduzetih vozila.

Niti jedno upozorenje nije mu bilo dovoljno. Skupocjeni Porsche nedavno je trajno oduzet 28-godišnjaku iz Međimurja, a on je pritvoren. Auto je sada u vlasništvu države. Ispravno ili ne, mladića ne bi poštedjeli ni sunarodnjaci.

"I auto bi mu oduzela i vozačku doživotno", kazala je građanka.

A kad neće milom - hoće silom. Višestruki prekršitelj, vožnja s čak 12 negativnih bodova i k tome bez vozačke i više je nego dovoljan razlog Općinskom sudu u Čakovcu da ga ostavi bez najmanje stotinjak tisuća eura vrijedne jurilice.

"Počinitelj je pokazao upornost i ustrajnost u nastavku počinjenja prekršaja, možemo reći i drskost“, kazala je Jelena Bikić iz MUP-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sretan kraj potrage Dvije djevojčice nestale u Splitu: Brzom intervencijom policije ubrzo su pronađene

"Policija može privremeno oduzeti sredstvo kojim je počinjen prekršaj, a sud može izreći trajno oduzimanje". Kažnjava policija vozače i privremeno ostavlja bez automobila ako voze suprotnim smjerom, 50 km/h brže od dopuštenog, ako se ne zaustave kad je na semaforu crveno, odbiju li testiranje na alkohol i droge, voze li s 1,50 promila alkohola u krvi ili pod utjecajem droga, ako nemaju položeni ispit ili im je oduzeta vozačka.

Porsche iz Međimurja jedno je od skupljih zaplijenjenih vozila, ali nije jedini takav primjer.

Vozačima recidivistima s dva ili više prekršaja od siječnja 2021., pa do kraja rujna ove godine oduzeto je 491 vozilo, najviše u Zagrebu. Od toga su 53 trajno zaplijenjena. Kad je sudski postupak gotov, idu na prodaju.

"Bez obzira u kakvom su voznom stanju, brigu o oduzetim vozilima preuzimaju poreznici, odnosno, carinici. Nakon što završe u kolekciji poput ove i kad se steknu svi uvjeti organiziraju se javne dražbe, a novac od prodaje odlazi u državni proračun", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pročitajte i ovo Marko Biočina što nas čeka? Analiza reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine o cijenama goriva: "Da bi se nekome dalo, uvijek se nekome drugome mora uzeti"

Vlasnici ovih švercali su različitu robu, vozili ukradene ili automobile krivotvorenih registarskih oznaka. I oni čekaju aukciju.

Voditelj odjela za prodaju pri Carinskoj upravi, Robert Kučinac, kaže kako interesa za aukcije ima i za svako vozilo se nađe kupac.

Sve što se ne proda, ponudi se nekoj od državnih institucija, lokalnoj samoupravi, neprofitnoj ili humanitarnoj udruzi. A ako baš sve to propadne, uništava ih se.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene