Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki ne mogu upisati studij

Poražavajući rezultati državne mature i na jesenskom roku: Više od 5000 maturanata nije položilo ispite

Državna matura (Foto: Dnevnik.hr)
Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) Državna matura (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
Ukupno 5178 maturanata nije uspjelo položiti državnu maturu niti nakon drugog, jesenskog roka.

Medu njima je, potvrđuju u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, i 181 maturant iz gimnazija.

Pročitajte i ovo USB-stick i CD Pokušaj zataškavanja? Skandal na fakultetu zbog jednog USB-a: "Očito teško podnose odluku Povjerenstva" Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

Za razliku od strukovnjaka, gimnazijalcima je matura završni ispit i bez nje nemaju nikakvu kvalifikaciju o završenom srednjoškolskom obrazovanju, iako su s pozitivnim ocjenama završili četiri razreda gimnazije.

I dok gimnazijalci zbog pada na maturi nemaju mogućnost upisa na studij, strukovnjacima bez mature otvoren je upis u niz privatnih i javnih veleučilišta i visokih škola, unatoč preporukama Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja da se na preddiplomske studije upisuju isključivo pristupnici koji su položili državnu maturu, navodi dnevnik.

U jeku rujanskog upisnog roka, primjera visokih učilišta koji primaju kandidate bez mature ima napretek. Potrebno je samo umjesto mature položiti prijemni ispit i uplatiti školarinu, koja se u pravilu kreće od 15 do 30 tisuća kuna godišnje, donosi Jutarnji list. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene