Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilna financijska situacija

Jurčić: Podravka nakon mnogo godina posluje s dobiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke.

Jurčić je rekao da je Podravka prebrodila minus od 400 milijuna kuna te kako je to jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj koja, bez obzira na sve afere, ima stabilnu financijsku situaciju za iduće 3 ili 4 godine.

Pročitajte i ovo PR Oglas Grupa Podravka u 2023. povećala prihode i neto dobit uz nastavak rasta plaća i snažne investicije Andrej Plenković i ministri Izbori su sve bliže Plenković otvorio tvornicu tjestenine, poveo i ministre: ''Svatko tko želi raditi, može naći posao''

>> 'Još nema potrebe za intervenciju u cijenu goriva'

Kratkoročno financijsko restrukturiranje obavljeno je odmah nakon što su afere izašle na vidjelo, a u prosincu je donesen plan dugoročnog restruktuiriranja, čime će se sve obveze rastegnuti kroz iduće tri ili četiri godine te tako poslovanje nikako neće biti ugroženo, rekao je Jurčić.

'Poslujemo s dobiti'

Unatoč svim rizičnim transakcijama, tj. aferama, nakon više godina Podravka ostvaruje dobit. 'U prvih devet mjeseci prošle godine Podravka ima operativnu dobit oko 80 milijuna kuna i taj trend se nastavlja i u zadnjem kvartalu tako da unatoč svemu možemo očekivati dosta uspješnu i profitabilnu godinu', rekao je Jurčić. U 2011. godini očekuju još bolje poslovanje, a plan za 2012. će vjerojatno biti širenje poslovanja.

'Ne možemo utjecati na cijene nafte'

Što se tiče poskupljenja goriva i mogućeg poskupljenja hrane, Jurčić je rekao da to vjerojatno ima ekonomskog opravdanja jer gospodarski rast u Europi, SAD-u i Kini znači i veću potrošnju, povećava se potražnja za hranom i energijom, cijena nafte raste i prenosi se na druge proizvode. Hrvatska na to, naglasio je Jurčić, ne može utjecati, nego bi trebala raditi na povećanju proizvodnje i plaća, jer, kako je rekao, ako plaće rastu 4 ili 5 posto nije problem ako cijene rastu 2 ili 3 posto.

Također je komentirao izjavu ministra gospodarstva Đure Popijača koji je u jučerašnjem Dnevniku Nove TV rekao kako država još ne namjerava utjecati na cijenu nafte. Jurčić je rekao kako država ne može na to mnogo utjecati te kako je posljednji put prije dvije godine, kada je politika zakočila rast cijena nafte, INA došla u probleme i nije platila 2 milijarde i 200 milijuna kuna državi, jer je to išlo na štetu trošarina, poreza i sl.

Jurčić je također najavio rast cijena komunalnih usluga jer po novom zakonu o financijskoj odgovornosti ne smije se trošiti više nego što se ima, a lokalne jedinice su u deficitima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene