456643
456643
456643
456643
456643

Juncker poziva Trumpa da razjasni svoja stajališta o trgovini, klimi i NATO-u

  • , 10.11.2016., 13:42
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u četvrtak novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da razjasni svoja stajališta o globalnoj trgovini, klimatskoj politici i budućim odnosima sa saveznicima u NATO-u.

 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

Trump je u predizbornoj kampanji kritizirao slobodnu trgovinu, NATO i politike kojima se želi zaustaviti globalno zagrijavanje, uznemirivši američke saveznike i trgovinske partnere.

"Željeli bismo znati kako će se stvari odvijati s globalnom trgovinskom politikom", rekao je Juncker na poslovnom skupu u Berlinu.

"Željeli bismo znati kakve su mu namjere u pogledu NATO-a. Moramo znati kakve klimatske politike kani provoditi. To mora biti razjašnjeno u idućih nekoliko mjeseci."

Juncker je kazao kako ne očekuje da će trgovinski sporazum o kojem EU i SAD pregovaraju, TTIP, biti finaliziran ove godine kako je bilo planirano. "Trgovinski sporazum sa SAD-om, ne vidim to kao nešto što će se dogoditi u iduće dvije godine."

Juncker je također kazao da europski Pakt o stabilnosti i rastu, koji propisuje pravila o proračunskom deficitu i javnom dugu, mora biti fleksibilan. "Fleksibilnost ne znači otklon od stabilnosti nego inteligentnu primjenu zajedničkog sustava pravila", rekao je.

Izrazio je razumijevanje za stajalište Italije nakon što je Komisija u srijedu u svojim ekonomskim prognozama upozorila da će Rim prekršiti europska pravila o proračunskom deficitu i javnom dugu ove i iduće godine. Rim objašnjava da je viši strukturni deficit posljedica izvanrednih troškova za migrante i obnovu poslije potresa. Juncker je u srijedu istaknuo da Komisija mora ocjenjivati države članice u skladu s njezinim problemima te da je u ovoj situaciji EU "na strani Italije a ne protiv nje".

Juncker je također pozvao na suzdržanost u kritikama monetarne politike Europske središnje banke i optužio njemačke političare, koji često napadaju ECB, za dvostruke standarde.

"Europska središnja banka ne radi baš ono što mnogi Nijemci žele i njezino kritiziranje je dopušteno", rekao je. "Podržavam argumentirane rasprave o monetarnoj politici, a ne ovisno o tome kako se netko osjeća. Treba biti dosljedan."

Osvrnuvši se na jačanje euroskepticizma u EU-u, Juncker je rekao da je Komisija u prošlosti previše "gurala nos" u život ljudi.

"Postoji nacrt europske direktive, koji sam blokirao, koji se odnosi na visinu peta frizerki u Europi", rekao je. "Blokirao sam to i sada sam u sporu s europskim sindikatima." (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se