Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam investicija u Zagrebu

Jučer podrška, a danas...: Josipović uputio kritiku Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas su Hrvatskoj potrebne odlučnije reforme, potreban je široki konsenzus i hrabrost za provođenje reformi, rekao je Josipović.

Sajam investicija u Zagrebu okupio je investitore iz 30 zemalja. Neki su sklopili novi posao, a neki se žalili na sporost hrvatske birokracije. Iako je u ponedjeljak poručio kako ekonomski program ove Vlade ima njegovu potporu do posljednjeg trenutka mandata - predsjednik Ivo Josipović jutros - kritičniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Slika nije dostupna Grčić o HNS-u I oni su sukreatori politike i Plana 21 i nose istu odgovornost

Prvo je razgledao što se nudi stranim investitorima, a onda je predsjednik Josipović Vladi uputio kritiku, nakon što je jučer podržao njihov gospodarski program.

'Danas su Hrvatskoj potrebne odlučnije reforme, potreban je široki konsenzus i hrabrost za provođenje reformi. To znači da očekujem da u njihovoj realizaciji, vlada bude dosljedna, oporba zrela, odgovorna, i da se konstruktivno surađuje', rekao je Josipović.

Evo u kojoj su državi Hrvati najveći investitori!

Odgovara mu ministar Branko Grčić.

'Reforme se provode, svjedoci smo svaki dan neke nove reforme. Možda u nekim segmentima kasnimo, ali pred nama je razdoblje u kojem ćemo ubrzati to', kaže Grčić.

A da bi moglo brže, ponajprije što se tiče birokracije, slažu se američki investitori Jimi Antoine i Tom Novak. U posljednje 4 godine u ugostiteljski biznis uložili su milijun i pol dolara.

'Pečat za ovo, pečat za ono. Trebaju vam doista za svaki sitnicu, i tu je glavni problem birokracije. Trebalo bi to biti puno modernije i brže', rekao nam je Jimi Pierre Antoine, investitor iz SAD-a.

Investitorima je posebno zanimljiva bila interaktivna karta. Kada kliknu na menu, mogu odabrati svoje polje interesa. Primjerice ako kliknete na spa ili toplice karta nudi sve informacije o termalnom odnosno zdravstvenom turizmu u Gradu Zagrebu.

Investitori uzbuđeni: Sprema se nešto VELIKO!

Pozitivnim brojkama hvale se u Agenciji za investicije. Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvoj polovici ove godine iznose 2,17 milijardi eura, što je 4 puta više nego cijele prošle godine. Agencija prati 150 projekata koji bi trebali otvoriti 16 tisuća novih radnih mjesta.

'Želim da pokažemo ambiciju da generiramo obrazovni sustav koji je funckionalan, koji je u funkciji tržišta rada i zato nam treba ozbiljna promjena i obrazovnog sustava', rekao je Josipović.

Na sajmu u Zagrebu, koji traje još sutra, ukupno se predstavlja 70 izlagača iz 30 europskih zemalja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene