Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje iza zatvorenih vrata

Josipović: Zabrinjavajuće je da se obiteljsko nasilje ne smanjuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom Međunarodnog dana sprečavanja nasilja nad ženama hrvatski predsjednik Ivo Josipović naveo je da su u 80 posto slučajeva žene žrtve nasilja koje se najčešće događa unutar obitelji, iza zatvorenih vrata.

Predsjednik je ocijenio zabrinjavajućim da se broj slučajeva obiteljskog nasilja ne smanjuje unatoč donesenim zakonima i pozitivnim zakonskim propisima za sprečavanje i kažnjavanje takve vrste nasilja.

Crna statistika kaže da je tijekom 2010. svakih trinaest dana u Hrvatskoj život izgubila jedna žena - nečija majka, sestra, kći, supruga, partnerica ili nevjenčana supruga. U 2010. bilo je 18 ubojstava u obitelji, a samo u prvih šest mjeseci ove godine osam je žrtava, podsjetio je Josipović u priopćenju.

'Tisuće žena godinama su izložene fizičkom, psihičkom i seksualnom zlostavljanju u obitelji. Zbog nekvalitetnog rada državnih tijela, a i zbog predrasuda i nedostatka svijesti tko je žrtva a tko počinitelj, žene žrtve su često izjednačene u krivnji s nasilnikom. S nasilnikom su često prisiljene nastaviti i dalje živjeti pod istim krovom, obično zajedno s već traumatiziranom djecom', upozorio je Josipović.

Napominje da u toj problematici pravosuđe i socijalne službe imaju važnu ulogu i u prevenciji nasilja nad ženama u obitelji, jer su u prilici na adekvatan način zaštiti svaku ženu koja je bila izložena nasilju.

"Važno je i daljnje funkcioniranje autonomnih ženskih kuća diljem Hrvatske, koje godinama pružaju zaštitu i pomoć zlostavljanim ženama i djeci", naglasio je hrvatski Predsjednik i dodao da bi predstavnici vlasti na svim razinama - državnoj, županijskoj i lokalnoj zato morali pružati podršku i financijsku pomoć za njihov rad.

'Kao Predsjednik Republike, ali i kao suprug i otac, čvrsto se zalažem za borbu protiv svakog oblika nasilnog ponašanja, osobito prema ženama. Da bismo nasilje u vlastitoj obitelji sveli na minimum, potrebno je mijenjati svijest o neprihvatljivosti takvog ponašanja, kao i o važnosti partnerskog odnosa između muškarca i žene od najranije dobi', poručio je Josipović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevezena u bolnicu Užas na sjeveru Hrvatske: Pijan bacio bombu i ozlijedio ženu, policija ga jedva svladala i pronašla još jednu Slika nije dostupna Treći put u Hrvatskoj Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'

'Nasilje je problem društva u cjelini'

Napominjući da nasilje nad ženama nije vezano uz etničko porijeklo ili ekonomski status nasilnika i žrtve te da su nasilnici često supruzi, nevjenčani partneri, bivši partneri, pa čak i sinovi, osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika, do dobro situiranih građana i političara, Josipović je naglasio da takvo nasilje ne predstavlja privatni problem zlostavljanih žena, već je to problem društva u cjelini.

'U povodu Međunarodnog dana sprečavanja nasilja nad ženama obraćam se prije svega muškarcima, osobito mlađim generacijama, jer pred njima tek stoji zajednički, partnerski život s djevojkama ili suprugama, život u obitelji u kojima će se roditi njihova djeca željna života u ljubavi. Time se pridružujem i ovogodišnjem apelu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moona koji se također obratio mladima, ističući njihovu važnu ulogu u kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojkama', poručio je Josipović.

U priopćenju se navodi da je nasilje nad ženama, na žalost, duboko ukorijenjeno u svijetu, pa čak i u najrazvijenijim zemljama Europske unije, u kojima je, prema prošlogodišnjim podacima, nasilje doživjelo između 20 i 25 posto žena, dok ih je deset posto bilo žrtvama seksualnog nasilja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene