Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Iz tragedija izrasta nova prilika'

Josipović: Vukovar ima priliku biti uzor pomirenja i suživota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je večeras da je Vukovar simbol junaštva i tragedije, ali da iz te tragedije izrasta nova prilika za taj grad da osim po slavi žrtve, bude prepoznat i kao uzor pomirenja i suživota.

Josipović je danas sudjelovao na Danu otvorenih vrata Radničkog doma, koji se u središtu Vukovara obnavlja sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske. "Radnički dom zgrada je koja je puna simbolike. Povijest nas gleda kroz svaku njenu ciglu. Ona je na simboličkoj razini jedna od najboljih prilika koje imamo. Obnova ove zgrade će građanima Vukovara biti najljepši poklon koji im ova država može dati", kazao je.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

>> Sjećanje na tragediju Vukovara: Dan koji je potresao Hrvatsku

Tijekom višegodišnje obnove te reprezentativne građevine iz 1897. u baroknoj jezgri Vukovara, do sada je obnovljeno krovište te je pri kraju uređenje vanjske fasade zgrade za čiju je obnovu Europska unija do sada osigurala milijun, a Hrvatska 340.000 eura, istaknuo je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

"S obzirom na multietničku povijest Vukovara, koju čini 20 različitih etničkih skupina, obnova uništene baštine doprinos je europskom modelu pomirenja "ujedinjeni u različitosti", koji je jedan od osnovnih principa Europske unije", rekao je šef Delegacije EU u Hrvatskoj veleposlanik Paul Vandoren.

Stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton ocijenila je kako će obnova Radničkog doma pomoći da "ostavimo rat iza nas" nadodavši kako je od toga "još važnije oživjeti bivšu ulogu doma kao živog i harmoničnog središta zajednice".

Procjenjuje se kako će obnova unutrašnjosti Radničkog doma potrajati najmanje nekoliko godina. Trošak potpune obnove i opremanja interijera procjenjuje se na tri milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene