Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović Hrvatima izvan domovine:

'Neka hrvatski nacionalni identitet ne bude onaj iz 19. st.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović istaknuo je danas da su u Srbiji po pitanju hrvatske manjine učinjeni veliki koraci naprijed, te izrazio žaljenje što su tijekom rata pripadnici hrvatske manjine u Srbiji teško stradali, o čemu se ne govori i ne zna dovoljno.

'Kada je riječ o Srbiji, učinjeni su veliki koraci naprijed. Nažalost, rat je strahota u kojoj su i pripadnici hrvatske manjine u Srbiji teško stradali i o tome se ne govori i ne zna dovoljno' , kazao je Josipović na otvaranju 17. Foruma hrvatskih manjina u Hrvatskoj matici iseljenika (HMI), dodavši kako su pozitivni pomaci napravljeni i u položaju hrvatske manjine u Crnoj Gori.

Ocjenjujući kako je Hrvatska na uzoran način uredila položaj manjina u Hrvatskoj, Josipović je rekao kako je to pitanje zadovoljavajuće riješeno na normativnoj, zakonskoj i ustavnoj razini.

Predsjednik je napomenuo kako su problemi hrvatske manjine različiti od zemlje do zemlje, a hrvatske manjine po europskim zemljama vidim kao bogatstvo zemalja u kojima žive.

Ocijenio je jezik kao temeljnu okosnicu manjinskog identiteta Hrvata izvan zemlje. 'Iznenadio sam se da u nekim zemljama Hrvati, bilo da su pripadnici autohtone manjine ili iseljenici, naprosto ne znaju hrvatski jezik i njihova djeca ne uče hrvatski jezik. Oni pjevaju hrvatske pjesme, ali ne razumiju što pjevaju', rekao je Josipović.

Govoreći o zemljama u kojima Hrvati nisu velika manjina, Josipović je ocijenio kako se u njima afirmacija nacionalnog identiteta odvija na način koji forsira povijesni pristup. Upitao se je li to dovoljno i može li to u 21. stoljeću biti motivirajući faktor za najmlađu generaciju.

'Hrvatstvo izvan Hrvatske mora korespondirati s vremenom u kojem živi. Čuvajmo naše narodne nošnje, jezik i pjesme, ali neka hrvatski nacionalni identitet ne bude identitet iz 19. stoljeća', rekao je Josipović istaknuvši i potrebu pomoći i suradnje hrvatske države.

Podsjetivši da HMI ove godine obilježava 60 godina postojanja, ravnateljica Katarina Fuček rekla je cilj Foruma potaknuti raspravu između predstavnika hrvatskih manjina i državnih tijela matičnog naroda o mogućim mjerama za bolje i potpunije ostvarivanje manjinskih prava u domicilnim državama.

Istaknula je kako se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju okreće nova stranica hrvatske povijesti, jer će Hrvatska pridonijeti razvitku te zajednice europskih naroda, a hrvatski jezik postat će službeni jezik. 'To je bitno i za dobar osjećaj i ponos naroda koji je ostavio traga u europskoj kulturi a koju će i dalje izgrađivati', rekla je Fuček.

Na skupu na temu 'Hrvatske zajednice u europskim zemljama: mogućnosti ostvarivanja manjinskih prava u domicilnim državama' sudjelovali su predstavnici hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, predstavnici veleposlanstava Crne Gore, Slovenije, Srbije i Mađarske te predstavnici hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Instituta za migracije i narodnosti te Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene