Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor premijera dobar znak

Josipović: Slovenski Parlament može na vrijeme ratificirati hrvatski ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio danas uvjerenje kako slovenski Parlament još uvijek može na vrijeme ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU, a što se tiče rješenja pitanja Ljubljanske banke dobrim je znakom ocijenio najavljeni razgovor hrvatskoga i slovenskoga premijera.

"Najavljen razgovor slovenskoga i hrvatskoga premijera može biti samo dobar znak", istaknuo je Josipović u izjavi u Uredu predsjednika, dodavši kako vjeruje da slovenski Parlament može na vrijeme stići ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU. Tko će pregovarati sa strane Slovenije njihova je stvar, a koga god Slovenci odrede za pregovarača Hrvatska će s dužnim poštovanjem prihvatiti, rekao je predsjednik Josipović komentirajući smjenu slovenskog pregovarača o Ljubljanskoj banci, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..."

>> 'Slovenija ne blokira ulazak Hrvatske u EU, odgovor treba tražiti u centrima moći'

Predsjednik Republike, nakon kave s građanima u Uredu predsjednika, osvrnuo se i na izbore za Europski parlament, ponovivši kako su oni vrlo važni za Republiku Hrvatsku. „Osim što ćemo dobiti svoje eurozastupnike, oni imaju i svoju simboličnu vrijednost jer su to naši prvi europski izbori. Zato bih htio da proteknu u maksimalno demokratičnom tonu, da budu sjajno organizirani i da građani iziđu u velikom broju na izbore“, poruči je.

„Konkretan datum izbora određuje, sukladno zakonu, predsjednik Republike. Ja ću to učiniti vodeći računa o stajalištu Vlade i svih političkih stranaka, a konzultirat ću se i s Državnim izbornim povjerenstvom o tome postoje li tehničke mogućnosti spajanja lokalnih i europskih izbora“, obećao je Josipović. Dodao je kako će također poslušati što govori nevladina zajednica. Na novinarsko pitanje kako bi ocijenio protekle tri godine koliko je prošlo od njegove inauguracije, predsjednik Josipović je uzvratio kako bi mu bilo normalno da njega drugi ocjenjuju, a ne on sam sebe.

Predsjednik Josipović ipak je podsjetio na neke važne zadaće iz svog programa, među kojima su europski put Hrvatske, odnosi sa susjedima na vanjskopolitikom planu, te pravednost na unutarnjopolitičkom planu. „To su sve procesi koji nisu gotovi niti za jednog mandata niti za jednog predsjednika, to su trajni ciljevi na kojima treba puno raditi“, poručio je Josipović, dodajući, međutim, kako ni jedan od njih ne može ostvariti sam predsjednik već je to stvar suradnje s Vladom, drugim institucijama ali i građanima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene