Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odjeci Erjavčeve smjene

'Slovenija ne blokira ulazak Hrvatske u EU, odgovor treba tražiti u centrima moći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluku slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovora s Hrvatskom o Ljubljanskoj banci povuče Karla Erjavca, vodeći slovenski dnevnici analiziraju s aspekta odnosa u unutarnjoj politici.

No, uz to se pitaju što taj potez znači za pregovore s Hrvatskom, po pitanju ratifikacije pristupnog ugovora, uz koji slovenska Vlada povezuje slučaj Ljubljanske banke.

Pročitajte i ovo Teška nesreća u Sisku - 1 OZLIJEĐENA DVA RADNIKA Detalji urušavanja zgrade u Sisku: "Ovo je vrlo prometna ulica, moglo je doći do još veće tragedije" Slika nije dostupna Međususjedski odnosi Josipović: Hrvatska ne krši memorandum sa Slovenijom

Janša je smjenjivanjem Erjavca s položaja pregovarača pokazao da se pokušaj predsjednika države Boruta Pahora, koji je na nedavnom zajedničkom sastanku s političkim prvacima demonstrira 'idilično jedinstvo političkog vrha', pokazao kao 'luzija', navodi se u glavnom komentaru ljubljanskog 'Dela'.  Slovenski je premijer tom odlukom pokazao kako mu je najvažnije tko miče figure na političkoj šahovnici, čime pokazuje da je motiviran unutarpolitičkim razlozima.

>> Janša povukao Erjavca iz pregovora s Hrvatskom

Po neslužbenim informacijama, Erjavcu su oduzete i ovlasti za zastupanje Slovenije u Bruxellesu na sastanku Vijeća za europske poslove EU-a, gdje se u ponedjeljak  namjeravao sastati i s hrvatskom ministricom Vesnom Pusić, otkriva Ljubljanski 'Dnevnik' , te da će Sloveniju na tom skupu predstavljati državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Igor Senčar.

>> Milanović: Treba dogovoriti tekst rješavanja pitanje Ljubljanske banke

Kao znak da dogovor o LJubljanskoj banci nije tako blizu list navodi različitost sadašnjih pozicija dviju strana o statusu tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, što će čini se biti najteži orah koji moraju slomiti premijeri Milanović i Janša pred svoj najavljeni sastanak 10. idućeg mjeseca.

Odluka slovenskog premijera Janeza Janše da iz pregovaračkog procesa s Hrvatskog o Ljubljanskoj banci povuče Karla Erjavca koji je još uvijek nominalno ministar vanjskih poslova u Sloveniji je dočekana s različitim komentarima.

Umirovljeni diplomat Peter Toš rekao je večeras za Slovensku televiziju da je ta odluka iznenađujuća i da je razumije kao "kaznu" za Erjavca od strane premijera, iako je Erjavec "ustrajno i dobro" vodio pregovore o Ljubljanskoj banci, inzistirajući da je to dio sukcesije bivše Jugoslavije. Toš je ustvrdio da je "neuobičajeno" da je do te odluke došlo nekoliko dana pred već dogovoreni novi susret Erjavca i hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić, te da je upitno kako će na to gledati Hrvatska i Europska unija.

Mariborski list "Večer" u komentaru svog sutrašnjeg broja naprotiv tvrdi da Janšin potez, zbog skorog odlaska Erjavca iz vlade i razlika koje su se nedavno pokazale između njega i premijera, "nije bio neočekivan" te da Janša dogovorom za sastanak s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem "ulazi u priču koju je Erjavec s hrvatskom ministricom već skoro priveo sretnom kraju".

No, problematično je, ocjenjuje mariborski list, što je Janša susret s Milanovićem dogovorio tek za 10. idućeg mjeseca, čime se "gubi vrijeme" s obzirom na urgentnost da se riješi pitanje "koje blokira hrvatski ulazak u Europsku uniju".

No, iz komentara koji je objavio novinar Dejan Steinbuch u listu "Finance", a riječ je o kolumnistu portala slovenskog Telekoma bliskog vladinim izvorima, može se naslutiti nastojanje da se nešto kasnijim sastankom dobije na vremenu za učvršćivanje slovenske pregovaračke pozicije. Iz komentara se može naslutiti razmišljanje da je Erjavec javnim isticanjem da bi Slovenija mogla zaustaviti hrvatski ulazak u EU s 1. srpnja i tako dugoročno dovesti u pitanje dobre odnose sa susjednom državom i da on to ne želi primiti na svoja pleća pomalo "živcirao" premijera.

Steinbuch tvrdi da je Slovenija u Europskoj uniji s premalom težinom da bi mogla sama zaustaviti članstvo Hrvatske u uniji. No, dodaje, to bi se moglo dogoditi ako zadnje izvješće o monitoringu, odnosno spremnosti Hrvatske za članstvo ne bude pozitivno ili ako bi tako zaključila neka velika članica EU-a.

"Teza da Slovenija ometa ili blokira ulazak Hrvatske u EU je apsurdna. Odgovore treba potražiti drugdje, u centrima moći, među onim članicama koje isto tako kao ni Slovenija nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor. Francuska, velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Danska, Finska, sve one imaju svoje razloge zašto taj proces nisu započele ili ga nisu zaključile. A, što misle Amerikanci ili Europljani o mogućim zapletima s ratifikacijom u Sloveniji. Jedno je ono što kažu javno - svi se službeno zauzimaju za dokončanje tog procesa s kojim bi navodno bio napravljen korak prema europeizaciji Balkana, ali su u pozadini drukčiji podtonovi: ne postoji nikakva želja za daljnjim širenjem EU-a na Balkan, a hrvatsko članstvo u EU-u je vrlo vjerojatno, iako još uvijek ne i sasvim sigurno. U svakom slučaju to nikako ne ovisi o Sloveniji", navodi Steinbuch.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene