Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne prodaje se svaki dan

Josipović: Privatizacija Ine će pokazati jesmo li pravna država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je, govoreći o istrazi o privatizaciji Ine te svjedočenju bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca pred saborskim povjerenstvom, kako očekuje od svih nadležnih državnih tijela da u skladu sa zakonom izvrše što im je dužnost.

Josipović je nakon primanja izaslanstva Hrvatske ratne mornarice u prigodi obilježavanja Dana HRM novinarima kazao kako ne želi govoriti o krivnji neke osobe jer je to stvar pravosuđa, i dodao kako od nadležnih tijela, DORH-a, policije i pravosuđa, očekuje da u skladu sa zakonom 'naprave ono što im je dužnost'.

Pročitajte i ovo Sjednica Vlade Na vrijeme od šest mjeseci Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan Andrej Plenković Objavila Vlada Niz odluka sa zatvorenog dijela sjednice Vlade: Državni tajnik Čuraj razriješen na osobni zahtjev

'To ističem zato što je ovaj slučaj, s obzirom na važnost koju ima za i političku i gospodarsku scenu, jedan od onih po kojem će se procjenjivati je li Hrvatska pravna država, je li europska država. To nužno ne znači da netko mora biti osuđen. To znači da postupak mora biti temeljit, stručan, pravedan i izvan utjecaja politike', naglasio je Josipović.

Govoreći, pak, kako je rekao, o političkom aspektu slučaja, Josipović naglašava da se Ina ne prodaje svaki dan, te da je o tome morala znati cijela Vlada. Novinare je, naime, zanimalo, je li moguće da je Polančec jedini znao sve oko prodaje Ine.

>> Novi udar na burzu rada: Ina otpušta 1500 ljudi!

'Ina je ključni gospodarski subjekt u Hrvatskoj, bio je, a i sada ima veliku ulogu. Prema tome, kada je pala odluka o tome da se Ina prodaje, onda mislim da je o tome morala znati cijela Vlada. To je dio opće odgovornosti za obavljanje dužnosti. Ako je bilo onih koji nisu znali što se događa, vrlo jasno kažem, morali su znati', rekao je Predsjednik.

'Takav susret je u najmanju ruku delikatan'

Upitan za komentar susreta premijerke Jadranke Kosor i Polančeca koji je optužen u tri slučaja (Podravka, 'reflektori' i nepotrebne stručne studije), Josipović je istaknuo kako je premijerka Kosor kazala da susret nije bio tajan, ali i ocijenio da je takav susret 'u najmanju ruku delikatan'.

'Premijerka je rekla da sastanak nije bio tajan. Ali, naravno, kada se visoki državni dužnosnici, bez obzira o kome je riječ, sastaju s okrivljenicima, onda to trebaju učiniti na način da se ne interpretira kao utjecaj na pravosuđe i pravosudni proces. Vjerujem da tu nije bilo takve namjere, ali je delikatno, u najmanju ruku delikatno', ustvrdio je.

Upitan za komentar Polančecove najave da će razotkriti još afera, Josipović je odgovorio da svatko u Hrvatskoj, prema Zakonu o kaznenom postupku, mora dati informaciju o kaznenim djelima za koja sazna u obavljanju svoje dužnosti.

Dodao je i kako ne sumnja u to da će se pozivu saborskog istražnog povjerenstva odazvati svi dužnosnici. 'To je obveza koju dužnosnici imaju i dio obećanja da ćemo svoju dužnost obnašati časno, sukladno Ustavu i zakonu', rekao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene