Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlikovao 35 pripadnika policije

Josipović primio izaslanstvo MUP-a u prigodi Dana policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prigodom Dana policije predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova.

U prigodi Dana policije - Svetog Mihovila predsjednik Republike Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova i odlikovao 35 pripadnika policije Redom hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te dobrobiti njezinih građana.

Predsjednik je također 117 pripadnika policije odlikovao Spomenicom domovinske zahvalnosti. Podsjetio je na stvaranje hrvatske policije u ratnim uvjetima te uspješno i učinkovito odrađenim zadaćama u Domovinskom ratu i u mirnodopsko vrijeme, što nije bilo moguće bez kvalitetnih ljudi, od kojih su mnogi poginuli ili bili ranjeni.

Zahvalio je pripadnicima policije koji svoje živote i zdravlje stavljaju u funkciju očuvanja reda, mira i sigurnosti te zaštiti građana i domovine, javnih dobara, sigurnosti i državnih granica radeći zahtjevan, odgovoran i opasan policijski posao.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki misterij Priča koja ledi krv u žilama: U podrumu pronašli kostur tinejdžerice zamotan u tepih, 20 godina kasnije otkriveni strašni detalji Snimka potjere za napadačem u Londonu Ubio 13-godišnjeg dječaka VIDEO Objavljena snimka potjere za napadačem u Londonu: "Ulazi ljudima u vrtove! Zaključajte vrata!"

>> Predsjednik Josipović primio predstavnike projekta GOAP

Stanje sigurnosti može se ocijeniti dobrim i prema mišljenu građana i po statistikama, rekao je predsjednik Josipović, dodavši kako uspješno djelovanje policije na očuvanju sigurnosti važno i za uspješnost turizma kao i za gospodarstvo u suzbijanju korupcije. Uz važnost obrazovanja za uspješan rad naglasio i važnost moralnih vrlina uz visoke demokratske standarde i osjećaje za ljudsko dostojanstvo i slobode.

Predsjednik je također istaknuo da smo danas suočeni s izazovima novog doba i različitim oblicima kriminala, transnacionalnim i organiziranim kriminalom i terorizmom, globalnim prijetnjama, povezivanjem kriminalnih skupina iz regije, prirodnim katastrofama, ali i povećanim nasiljem u odnosu na najslabije pripadnike društva. U takvim uvjetima međunarodna suradnja doprinosi uspješnijoj borbi protiv kriminala i većoj sigurnosti, rekao je Josipović.

Naglasio je i važnost depolitizacije policije kako ne bi bila poligon za međustranačka nadmetanja. To je oduvijek bio izazov za javne službe pogotovo za one koje imaju represivnu komponentu, rekao je Predsjednik. Također je ukazao na važnost poštivanja načela struke dodavši kako je potrebna modernizacija i praćenje tehničkih, znanstvenih i drugih dostignuća kao i visokostručni ljudi.

>> Josipović primio hrvatske i slovenske ustavne suce

Podsjetio je da je u policiji nedavno dovršen proces popune rukovodećeg kadra izrazivši zadovoljstvo što se među načelnicima policijskih uprava nalazi i jedna žena te dodao kako vjeruje da će ih ubuduće biti još i više i da to pokazuje da žene policijske poslove mogu obavljati jednako dobro kao i muškarci. Predsjednik Josipović je, uz važnost obrazovanja za uspješan rad, naglasio i važnost moralnih vrlina uz visoke demokratske standarde i osjećaje za ljudsko dostojanstvo i slobode.

Pristupni pregovori s Europskom unijom donijeli su mnoge reforme, rekao je Josipović izrazio uvjerenost da je proces usklađivanja s EU pridonio da Hrvatska postane bolje društvo.

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić zahvalio je na uručenim odličjima pripadnicima policije i priznanjima te podsjetio je da su novoimenovani načelnici policijskih uprava izabrani na internom natječaju na rok od pet godina.

U ime odlikovanih zahvalio je pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zlatko Sokolar istaknuvši kako su odličja poticaj da u svom poslu, radeći na dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana, budu još uspješniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene