Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporazum o granici

Josipović: Pitanje granice s BiH moguće riješiti i arbitražom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko Hrvatski sabor i parlament Bosne i Hercegovine ne ratificiraju sporazum o granici između dviju zemalja koji su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović izgledno je kako će to pitanje biti rješeno međunarodnom arbitražom, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

'Ne znam hoće li će to parlamenti ratificirati. Vidjet ćemo. Ali ako i ne ratificiraju postoji mehanizam. Mi ćemo, vjerojatno, pred neku arbitražu ili međunarodni sud pa će se to pitanje riješiti na civilizirani način', kazao je Josipović u intervju koji je objavio sarajevski Dnevni avaz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bio glavni agent Bivši slovenski obavještajac optužuje: 'Hrvati koriste silu, trikove i nemoralnost!' Slika nije dostupna Josipović o povjerljivim telefonskim razgovorima 'Ovo je prvorazredni politički, pravni i moralni skandal'

>> Josipović, Izetbegović i Komšić za jačanje suradnje Hrvatske i BiH

Hrvatski je predsjednik ocijenio kako u rješavanju ovog otvorenog pitanja između RH i BiH 'tempo nije najbolji' no izrazio je uvjerenje kako će se do rješenja ipak doći. Ukupne odnose Hrvatske i BiH Josipović je ponovo ocijenio vrlo dobrima iako još dosta toga valja riješiti. 'Ono što je važno jest da sva otvorena pitanja koja imamo nisu vruća, ne izazivaju niske strasti, političke probleme i ne priječe suradnju tamo gdje moramo i možemo surađivati', kazao je Josipović.

Najavio je kako će nakon 1. srpnja Hrvatska kao punopravna članica Europske unije unijeti nove elemente u odnosima s BiH, ali i s cijelom regijom. 'Nama je strateški interes da sve zemlje u regiji, posebno BiH, uđu u EU', izjavio je Josipović, najavivši kako će BiH od Hrvatske na tom planu dobiti svu potrebnu potporu.

Istaknuo je i kako Hrvatska neće postupati poput Slovenije koja je uvjetovala hrvatski put ka EU-u rješavanjem bilateralnih pitanja. 'Mi smo sasvim odlučni o tome, a postoji i deklaracija Hrvatskog sabora da nećemo miješati bilateralna pitanja s pitanjima ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU. Mi ćemo se toga držati', kazao je hrvatski predsjednik.

Komentirajući unutarnje političke probleme u BiH, Josipović je kazao kako se Hrvatska u njih neće miješati jer nema ambicija biti pokrovitelj Hrvatima koji žive u toj zemlji. Poručio je kako se problemi mogu riješiti samo unutarnjim dogovorom, a ključno je pitanje jednakopravnosti naroda i pojedinaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene