Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilnost u regiji

Josipović, Izetbegović i Komšić za jačanje suradnje Hrvatske i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić potvrdili su u Sarajevu spremnost na jačanje suradnje dviju zemalja i opredjeljenje da se ti odnosi grade u prilog stabilnosti šire regije.

Josipović, koji boravi u dvodnevnom radnom posjetu BiH, tijekom dana je zajedno s Izetbegovićem i Komšićem posjetio SOS Dječje selo u glavnom gradu BiH koje skrbi o pedesetak djece bez roditelja i tu su prigodu iskoristili kako bi poslali pozitivne poruke o suradnji dviju zemalja.

Pročitajte i ovo Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković Kritizirao obojicu Ministar vanjskih poslova BiH: "Bio bih presretan da je Plenković Komšiću sve rekao u lice" Slika nije dostupna Potpisana deklaracija 'Skrivanje tijela nestalih osoba nov je, užasan zločin'

>> Josipović: 'Budućnost regije je u Eurospkoj uniji'

Predsjednik Josipović izjavio je kako je posjet SOS Dječjem selu pokušaj da se pokaže kako i međudržavna suradnja ima svoju plemenitu stranu, a za odnose sa BiH kazao je kako su oni sada u fazi koja pogoduje rješavanju otvorenih pitanja. 'Uvjeren sam da će ova generacija političara ostaviti sljedećoj generaciji ne samo političara nego i naših građana čistu situaciju', kazao je Josipović.

Prostor za rješavanje problema

Bakir Izetbegović naglasio je važnost stalnih kontakata kako bi se rješavala otvorena pitanja. 'Cilj nam je vidjeti što se sada radi i što se može učiniti brže i bolje', kazao je Izetbegović, koji je ocijenio važnim svaki susret s hrvatskim predsjednikom.

Pojasnio je kako je na šefovima dviju država da stvore atmosferu i otvore prostor za rješavanje problema, a na vladama je da ponude i dogovore konkretna rješenja, uključujući tu prolaz kroz Neum i pristup luci Ploče. 'Ako se treba što 'pogurati', učinit ćemo to brzo', kazao je Izetbegović.

Provođenje reformi

Hrvatski je predsjednik tijekom dana posjetio i Pravni fakultet u Sarajevu gdje je razgovarao sa studentima i profesorima. Tom je prigodom istaknuo važnost činjenice da se europska perspektiva otvara kao zajednička svim državama regije te je izrazio uvjerenost kako će i BiH dosegnuti punopravno članstvo u EU.

Ocijenio je kako je za svako društvo važno provoditi reforme koje ga čine boljima, a Hrvatska je upravo to i postigla na svom putu ka EU.

Netolerantni istupi političara

Rekao je i kako posljednji netolerantni istupi nekih javnih osoba pa i političara u Hrvatskoj ne mogu ugroziti demokratsku stabilnost hrvatskog društva. 'Mi smo u Hrvatskoj postali bolje društvo u smislu poštivanja ljudskih prava, u smislu razvoja demokratskih institucija, jačanja tržišnog natjecanja i drugih važnih karakteristika suvremenog demokratskog društva', kazao je Josipović.

Dodao je kako će Hrvatska kada u srpnju uđe u EU profitirati točno onoliko koliko bude vrijedila. Bez obzira na sve izazove, kazao je Josipović, Hrvatska i na gospodarskom planu ima važne potencijale i u konačnici će globalno biti u plusu nakon pridruživanja EU-u.

Prijateljska zemlja

Komentirajući odnose s BiH, hrvatski je predsjednik poručio kako je to bila i ostaje prijateljska zemlja te da nakon 1. srpnja međudržavna granica neće postati nikakav Kineski zid, a tražit će se rješenja za 'najlabaviji' režim prelaska granice. Poručio je i kako je uvjeren da će se naći najbolje moguće rješenje za obje zemlje kada je riječ o prolazu kroz Neum i pristupu luci Ploče.

Govoreći o svojoj odluci da prije više godina posjeti mjesta stradanja pripadnika svih naroda u BiH, Josipović je kazao kako je i danas uvjeren da je to bilo potpuno ispravno i potrebno ukoliko se želi pridonijeti normaliziranju ukupnih odnosa. 'Na tom je putu važno praviti korake, makar i male', kazao je Josipović.

Daytonski sporazum

Odgovarajući na pitanje studenata o mogućim preinakama Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, hrvatski je predsjednik kazao kako je to nešto o čemu odluka treba biti donesena unutar same BiH. 'Za sve što sami želite imat ćete našu punu potporu, politilku, stručnu i svaku drugu', poručio je Josipović.

Hrvatski je predsjednik boravak u Sarajevu okončao radnom večerom koju su priredili Izetbegović i Komšić, a u četvrtak posjet BiH nastavlja odlaskom u Konjic i Mostar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene