Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o presudi

Josipović: Ovo je ozbiljan politički akt koji je šokirao i mene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Osuđujuća presuda generalima sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno s tezom o udruženju zločinačkog pothvata koji uključuje najviši vojni i politički vrh Hrvatske, je ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i mene', izjavio je predsjednik Ive Josipovića.

'Generali koji su tijekom rata dali veliki doprinos u obrani Hrvatske osuđeni su od strane međunarodnog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su tim presudama', rekao je Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nitko ne krije šok' Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna Sve spremno Zavjet šutnje u Haagu

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

>> Skup potpore pretvorio se u veliki prosvjed

>> I lijevi i desni složni: Presuda je sramotna!

'Ma koliko bila teška ova presuda ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata, a ni legalnost i legitimnost oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju. Takvo nešto niti je moguće niti bismo mi takvo što prihvatili', dodao je Josipović.

'Uvjeren sam da zajednički zločinački pothvat Hrvatske nije postojao, posebno teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici hrvatske vojske i policije sudionici takvog pothvata zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu', rekao je Josipović.

'U Hrvatskoj smo svjesni da je zločina tijekom Domovinskog rata bilo na svim stranama pa i na našoj strani. Hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine i brine o svim žrtvama, neovisno tko je počinitelj, a tko žrtva. To je dio našeg pravnog poretka, a naši građani suosjećaju sa svim nevinim žrtvama i njihovim obiteljima', dodao je.

'Za nas će Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni'

'Hrvatska je država koja poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava, siguran sam da takvu državu podržavaju i branitelji i građani. To je europska Hrvatska. Očekujem da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojiam se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene', izjavio je hrvatski predsjednik. 'Posebno poštivanje pravnih aspekata rada suda ne znači prihvaćanje političkih i povijesnih aspekata presude', dodao je.

'Za nas će, neovisno o presudi, Domovinski rat ostati pravedan i obrambeni rat u kojemu smo sačuvali našu slobodu i demokraciju od agresije i zločinačke politike režima Slobodana Miloševića', rekao je Josipović u svom komentaru na hašku presudu generalima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene