Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastup klape HRM-a

Josipović: Nastup klape za generale potencijalno je štetan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Josipović nastup klape HRM-a smatra potencijalno štetnim pa je zatražio istragu događaja.

Predsjednik Ivo Josipović potvrdio je da je zatražio istragu o nastupu vojne klape 'Sveti Juraj' na splitskom koncertu potpore hrvatskim generalima kojima se sudi u Haagu i Hrvatskoj te izrazio nadu 'da nam to, iako se radi o potencijalno štetnom događaju, neće naškoditi'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju"

'Da, ja sam zatražio da se vidi kako je došlo do tog nastupa pa pričekajmo rezultate', rekao je novinarima Josipović. 'Nadam se da na kraju to ipak neće štetiti Hrvatskoj. Vjerujem da će se na kraju pokazati kako je to bio jedan loš slijed okolnosti, ali potencijalno je riječ o štetnom događaju i nadam se da ćemo tu štetu uspjeti otkloniti', dodao je predsjednik.

Josipović je istaknuo kako je zajedno s premijerkom Kosor uložio puno truda u prikazivanju Hrvatske kao vjerodostojne države u odnosu s Haškim sudom. Zadnji događaj, priznaje, tome nije išao u prilog. 'Ako se pokaže da je riječ o namjernom organiziranju takve priredbe, neposredno pred odlučivanja iz  EU, onda je to druga stvar', zaključio je Josipović, odgovarajući na pitanje hoće li netko odgovarati za taj propust.

Sve po proceduri

O nastupu klape progovorio je i general Josip Lucić, načelnik Glavnog stožera vojske RH koji je istaknuo kako je sve bilo u skladu s procedurom. 'Klapa kao takva sudjeluje na skoro svim značajnijim događanjima u RH i sudjeluje po proceduri, koja je jednaka za svaki događaj. Tako je bilo i ovaj put. Glavni stožer kada dobije zahtjev, proslijedi ga u Ministarstvo na odobrenje. Oružane snage samo postupaju, one ne donose odluke', naglasio je Lucić. Novinare je zanimalo smatra li on da je Ministarstvo obrane odgovorno za propust, ali general nije htio dalje komentirati. 'Neću ništa reći, propisana je procedura', dodao je.

'Odlučni smo da doprinesemo miru i sigurnosti'

Predsjednik RH otvorio je u Zagrebu redovnu godišnju konferenciju zapovjednika kopnenih snaga članica NATO-a i poručio kako je Hrvatska odlučna svojim ukupnim djelovanjem doprinijeti miru, sigurnosti i stabilnosti. Domaćin redovne godišnje konferencije zapovjednika kopnenih snaga NATO-a po prvi je puta Hrvatska kopnena vojska.

Josipović je u govoru kazao da Hrvatska zna što su 'sukobi, rat i žrtve te stradanja i borba za slobodu' ,te da stoga cijeni pomoć i potporu međunarodnih organizacija, UN-a, NATO-a, EU-a, u stabiliziranju ovog područja.

'Tim više smo svjesni i odlučni da svojim ukupnim djelovanjem - političkim, diplomatskim, gospodarskim, kulturnim i sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim operacijama - doprinesemo miru, sigurnosti i stabilnosti', rekao je Josipović. Istaknuo je da je kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH izuzetno ponosan učincima, profesionalnim radom i ugledom hrvatskih oružanih snaga, jednako u međunarodnom okružju i Hrvatskoj.

Podsjetio je na sudjelovanje 2700 hrvatskih vojnika u međunarodnim misijima i operacijama, te posebice na njihov doprinos misiji u Afganistanu. Na konferenciji sudjeluju zapovjednici kopnenih vojski iz 36 zemalja, članica NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative, a teme su uloga NATO-a u 21. stoljeću i njegova transformacija, operacija ISAF u Afganistanu te iskustva Hrvatske u pristupanju Sjevernoatlantskom savezu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene