Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Odlično surađujemo'

Josipović: Nema spora oko ovlasti nad vojskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović izjavio je danas da su dva zakona (obrani i oružanim snagama) sukladno proceduri upućena u Vladu te da je on prethodno o njima dao pozitivno mišljenje, jer drži da će unaprijediti obrambeni sustav te opovrgnuo da postoji prijepor između njega i Vlade oko ovlasti Predsjednika nad Oružanim snagama.

'Mi smo i tijekom priprema tih zakona bili u neposrednom kontaktu, raspravljali o tim rješenjima i odlično surađivali i nadam se da će zakon, bude li potrebno, u saborskoj proceduri napraviti neku korekciju i biti donesen i značiti dobro unaprijeđenje sustava', rekao je Josipović odgovarajući na novinarske upite nakon božićno novogodišnjeg prijama koji je priredio za djelatne vojne zapovjednike i dužnosnike Ministarstva obrane te umirovljene generale i admirale i najviše bivše dužnosnike.

Predsjednik Josipović je rekao kako je apsolutno zadovoljan svojima ovlastima nad vojskom. 'Ustav je vrlo jasan, Predsjednik je vrhovni zapovjednik, zajedno s svime što to znači. Institucija civila kao vrhovnog zapovjednika koji je Predsjednik i nestranačka osoba i smišljena je zato da postoji efikasni civilni nadzor nad Oružanim snagama, ne zato da bi Predsjednik svakodnevno zapovijedao njima. S druge strane, dodao je, omogućava i nestranački civilni nadzor, jer Predsjednik po Ustavu ne smije bit član političke stranke. 'Tu funkciju, kako je zamišljena Ustavom, obavljam uz punu potporu Ministarstva obrane i Oružanih snaga', istaknuo je Josipović.

Upitan za komentar pisanja jednog dnevnog lista koji je danas objavio deset navodno spornih točaka između Predsjednika i premijera u vezi s ovlastima predsjednika Republike nad vojskom, Josipović je rekao da se 'radi o potpunim besmislicama, jer je riječ o tehničkim aspektima oko kojih uopće nema nikakvog spora'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat protiv Rusije Poljska će pomoći Ukrajini da vrati vojno sposobne muškarce: "Čine sve kako bi poslali vojnike na bojište" Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

>> Josipović: Objava Registra branitelja ne ugrožava nikoga

'Dakle, ako ste ukinuli neku kategoriju i ne postoji više neki dokument, naravno da ga Predsjednik ni ne donosi niti ne potvrđuje. Prema tome, riječ je o običnoj konstrukciji', ocijenio je Josipović.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je da može potvrditi sve što je Predsjednik rekao i dodao da svaki ponedjeljak imaju sastanak na kojem raspravljaju o nizu stvari vezanih uz Ministarstvo obrane i Glavni stožer. Kotromanović je također rekao da imaju osobni i odnos kao vrhovni zapovjednik i ministar obrane te da je sretan što mogu surađivati na način na koji surađuju. 'Nema namjere niti tendencije, niti želimo umanjiti bilo kakvu ovlast predsjednika Republike', naglasio je Kotromanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene