Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Josipović s Obamom

Josipović će zvati Obamu u RH, nije mu neugodno zbog korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekskluzivno za Dnevnik Nove TV, uoči puta u Sjedinjene Države predsjednik Ivo Josipović otkrio nam je o čemu će razgovarati s američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Tradicionalna večera pripremljena za šefove delegacija zemalja sudionika Glavne skupštine, bit će prilika predsjedniku Josipoviću za kratak razgovor s američkim predsjednikom Obamom. Pohvalit će mu se, kaže, kako Hrvatska redovito ispunjava obveze prema NATO-u te kako smo pred vratima Europe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Popustila jedna strana Dramatična snimka spašavanja perača prozora sa skele na 17. katu Slika nije dostupna Podsjećanje na tragediju Amerikanci neće zaboraviti imena stradalih 11. rujna

Hrvatski predsjednik, naime, sljedećeg tjedna sudjeluje na sastanku na vrhu UN-a. Tradicionalna večera pripremljena za šefove delegacija zemalja sudionika Glavne skupštine, bit će prilika predsjedniku Ivi Josipoviću za kratak razgovor s američkim predsjednikom Obamom. Pohvalit će mu se, kaže, kako Hrvatska redovito ispunjava obveze prema NATO-u te kako smo pred vratima Europe.

'Neće mi biti neugodno ako me pitaju za korupciju. Korupcija je bolest koju imaju svi, ali ću mu reći da je proklamirana politika nulte tolerancije, da se kod nas započinju postupci protiv vrlo visokih dužnosnika i da očekujem da će Hrvatska pobijediti u borbi protiv korupcije. Ako Vlada ne bude uvjerljiva i uspješna, zasigurno će imati problema na izborima,' rekao je Josipović.

Brojne bilaterale predsjednik će iskoristiti i kako bi privukao strane investicije. Radi se o Kuvajtu, Gruziji, Čileu, Finskoj, Cipru, Turskoj, Češkoja, Kostariki i Jordanu.

'Najvažnija poruka koju Hrvatska kao država treba poslati da se popravlja poduzetnička klima da želimo olakšati investitorima. Kod nas se građevinske dozvole čekaju godinama, nemamo ekonomske motivatore poput značajnijih poreznih olakšica. Vlada ima moju podršku što se tiče reformi ali na kraju je najvažniji rezultat. Još ne možemo reći da je rezultat takav da kažemo da smo na jednom ozbiljnom izlasku iz krize,' rekao je hrvatski predsjednik.

>> Kosor: Obama je izvrstan i odlično upućen

Razgovarat će i s Madeleine Albright, Georgeom Sorosom, ali i bivšim predsjednikom Bilom Clintonom. 'Predsjednik Clinton je jedan od otaca Daytonskog sporazuma i upravo zato mislim da će s njim biti posebno interesantno razgovarati o odnosima u regiji,' rekao je Josipović.

Za razliku od svojih prethodnika Stjepana Mesića i Ive Sanadera, Josipović i Kosor bez problema su se dogovorili oko puta u New York. A dogovorit će se i da pozovu predsjednika Obamu u Hrvatsku. 'Sasvim sam siguran da će doći vrijeme da i predsjednik Barack Obama posjeti Hrvatsku.' U zemlju, koju će predsjednik Josipović predstaviti kao malu, ali spremnu na milenijske izazove.

Smatrate li da je korupcija doista bolest svih zemalja?

  • Da, nema države imune na tu pošast
  • Da, ali manje je raširena u razvijenim državama
  • Da, ali mi smo stvarno u vrhu po tome
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene