Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primio grkokatoličke biskupe

Josipović: Grkokatolička tradicija u Hrvatskoj je vrlo važna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas izaslanstvo europskih grkokatoličkih biskupa, u povodu tradicionalnog godišnjeg susreta grkokatoličkih biskupa iz čitave Europe koji se ove godine održava u Hrvatskoj i završetka jubilarne godine, u kojoj se slavila 400. obljetnica uspostave crkvenog zajedništva sa Svetom Stolicom i osnivanja Marčanske biskupije čija je nasljednica Križevačka biskupija.

Čast mi je što su ovdje biskupi nadbiskupi grkokatoličke crkve i drago mi je da svoj skup održavaju upravo u Hrvatskoj, zemlji vjerskih sloboda, istaknuo je predsjednik Josipović, dodavši kako je svaki takav događaj "doprinos razumijevanju među ljudima, širenju ljubavi i prijateljstva".

Podsjetio je kako je u jubilarnoj godini prvi put, na sam Božić, posjetio grkokatoličku Crkvu svetog Ćirila i Metoda u Zagrebu te pamti dobrodošlicu kojom su ga dočekali križevački biskup Nikola Kekić, vjernici i crkveni službenici ostavivši "dojam tople i skladne obitelji".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 4000 kuna sudskih troškova Milanović o Bandićevoj tužbi: 'Ja živim od plaće, ne znam od čega živi on koji je tužio pola Zagreba' Slika nije dostupna Izlaz iz krize Josipović poručio: strah od odlučivanja opasan po život

>> Josipović u Udbini: Srbi se mogu vratiti samo ako imaju krov na glavom

Grkokatolička tradicija važna je u Hrvatskoj i zbog očuvanja specifičnog žumberačkog identiteta, povijesnih, običajnih i vjerskih posebnosti što su se sačuvale na Žumberku, ishodištu i čuvalištu grkokatoličke tradicije, napomenuo je.

Mons. Nikola Kekić, biskup križevački rekao je kako im puno znači susret s predsjednikom Josipovićem, izrazivši nadu da će svi događaji vezani uz obilježavanje velikog jubileja biti poticaj za rast njihove crkve unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj te nada za budućnost.

Zahvalivši Josipoviću u ime brojnih biskupa i nadbiskupa, velikim dijelom iz Ukrajine, mons. Kekić je rekao kako se time pokazuje da "u hrvatskom srcu ima mjesta za svakoga čovjeka dobre volje". Nazočnost velikog broja biskupa iz cijele Europe na proslavi jubileja nama je velika pohvala i znak grkokatoličkoga zajedništva, istaknuo je mons. Kekić.

Završnica velikog jubileja grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj počela je u četvrtak euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici, a nastavila se znanstvenim skupom "Drugi vatikanski koncil i Istočne Katoličke Crkve".

Grkokatolički biskupi danas će hodočastiti u hrvatsko marijansko svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu, gdje će se održati svečana liturgija, a sutra će se arhijerejska liturgija održati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Grkokatolička Križevačka eparhija zasebni je dio Katoličke crkve, a križevački biskup svojom jurisdikcijom obuhvaća sve vjernike bizantskoga obreda na području Hrvatske, BiH i Slovenije.

Obljetnicu osobito slave grkokatolici Hrvati koji se nalaze u Žumberačkom vikarijatu, jer su oni izravni sljednici obnove crkvenoga zajedništva ili unije u Marči iz 1611. Marčanska biskupija postojala je do 1777. godine, kada je na njezino mjesto uspostavljena Križevačka biskupija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene