Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovinu nije spomenuo

Josipović: Čermak i Blaškić su bili krive osobe u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, komentirajući brojne reakcije u Hrvatskoj nakon njegovog razgovora s hrvatskim iseljenicima u New Yorku gdje je kritizirao Haaški sud, kazao je da su suđenja bila velika prilika da se pred lice pravde izvedu najodgovorniji, ali da to uvijek nije bilo tako.

'Uz sve ono što je Haaški sud dobro napravio, nažalost nije do kraja iskoristio mogućnosti da se ispune načela pune pravednosti i jednakih kriterija za odgovornost', kazao je Josipović.

Za predsjednika je 'prevažno pitanje' da svi zločini koji su bili počinjeni u ratu, na području Hrvatske ali i drugih država u okruženju, budu pravedno kažnjeni, kako bi žrtve imale osjećaj pravde. 'To je jedini mogući temelj da se u Hrvatskoj grade zdravi odnosi, ali i dobri odnosi sa susjedima', rekao je.

Josipović je kazao da je istaknuo, kao što je to učinio 1999. kada je dao ostavku na članstvo u komisiji za ratne zločine, da dugo vremena Hrvatska nije surađivala na odgovarajući način. Istaknuo je primjer Tihomira Blaškića, kada se pokazalo da je u slučaju Ahmića bio krivo optužena osoba.

'U tom kontekstu sam govorio i o drugim krivim osobama', kazao je Josipović i istaknuo primjer generala Ivana Čermaka. 'On je bio kriva osoba u Den Haagu. A takvih je bilo ne samo na hrvatskoj strani, bilo je i na srpskoj, bosanskoj, albanskoj', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pismo Haagu Josipović: Šešeljev slučaj je poraz pravde Slika nije dostupna Privremeni izlazak Josipović: Trebamo upozoriti Haag da Šešelj krši uvjete puštanja

Upitan je li mislio i na generala Antu Gotovinu da je 'kriva osoba u Den Haagu', Josipović je kazao da nije spominjao imena. Podsjetio je i na presude oko zločina u Vukovaru i kazao da mnogi visokorangirani zapovjednici nisu završili u Den Haagu kao i da je bilo i zločina prema građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj koji nisu bili procesurirani. Josipović je izrazio zadovoljstvo da 'smo sada promijenili priču i dobro je da Hrvatska radi na tome'.

'Očekujem da će Haaški sud pravedno presuditi sve predmete', kazao je Josipović u New Yorku gdje sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene