Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadovoljan dosadašnjim rezultatima

Josipović će intenzivnije surađivati s BiH i Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović ocijenio je kako je njegov ovotjedni susret s članovima predsjedništva Bosne i Hercegovine bio iznimno koristan, te istaknuo kako će to biti novi važan poticaj vladama dvije države da pronađu rješenja za otvorena pitanja.

'Poslali smo snažnu političku poruku kako se prepoznajemo kao najvažniji partneri', kazao je Josipović u intervjuu kojega je emitirala bosanskohercegovačka komercijalna televizijska postaja TV 1. Hrvatski je predsjednik dodao kako su ovakvi susreti važni kao pokazatelj da jugoistočna Europa postaje područje mira i suradnje te je najavio kako će se s tim ciljem i ubuduće sastajati s političarima iz regije.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

'Nastavit ću još intenzivnije surađivati i s političarima iz Srbije i BiH', kazao je Josipović ocijenivši kako se tome mogu protiviti samo oni 'koji nikada ne bi završili rat'. 'Neki bi i kod nas (u Hrvatskoj) zakuhali kašu iz vlastitih politikantskih interesa', kazao je hrvatski predsjednik aludirajući na one koji ga kritiziraju zbog učestalih susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem ali i s političarima iz BiH.

>> Josipović posjet Predsjedništva BiH ocijenio izvrsnim

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Josipović je kazao kako tijekom razgovora s članovima Predsjedništva BiH uopće nije dotaknuta tema uspostave vijeća ministara BiH. Pojasnio je kako to smatra isključivo unutarnjim pitanjem BiH te kako se nitko iz Hrvatske u to ne kani miješati. Poručio je ipak kako drži kako je u slučaju uspostave nove vlasti baš kao i funkcioniranja BiH kao države najvažnije naći formulu u kojoj nitko ne gubi.

'Uvjeren sam da je moguće naći takvu formulu', kazao je Josipović ponovo istaknuvši kako je to isključiva odgovornost naroda koji žive u BiH te da rješenje ne može nametnuti nitko sa strane. Komentiajući izjavu o BiH koju su tijekom siječnja zajednički objavili on i predsjednica vlade Jadranka Kosor, Josipović je kazao kako je to prije svega rezultat želje da se politika Hrvatske u odnosu na BiH učini potpuno transparentom.

Takva je izjava, cijeni Josipović, bila nužna nakon rata u kojemu je bilo 'ozbiljnih pogrešaka s hrvatske strane' da bi potom uslijedio 'određeni izolacionizam'. 'Hrvatska nije imala pravu politiku prema BiH', konstatirao je Josipović. Odbacio je svaku mogućnost da bi se tom izjavom favoriziralo bilo koju stranku odnosno dva HDZ-a u BiH.

Kazao je kako je s tim u vezi obavio razgovor i s hrvatskim veleposlanikom u BiH Tončijem Staničićem koji je pak u intervjuu medijima u BiH izjavu tumačio kao stajalište da dva HDZ-a u BiH trebaju ući u vlast. Staničić je, po Josipovićevim rječima, protumačio kako je krivo interpretiran.

Za moguću veleposlanikovu potporu HDZ-ovima u BiH Josipović je kazao kako bi bila „neprimjerena“. Govoreći o poziciji Hrvata u BiH Josipović je kazao kako je to pitanje od legitimnog interesa za Hrvatsku. Konstatirao kako su i sva tri člana predsjedništva BiH ocijenila da na formalnoj razini Hrvati u BiH nemaju isti status kao druga dva naroda, što je samo još jedan dokaz da se to pitanje mora rješiti, vjerojatno i kroz 'novo definiranja' rješenja sadržanih u Daytonskom sporazumu.

Za 'treću federalnu jedinicu' kazao je kako to nije dobro rješenje te da ga osobno nikada nije podržao. Josipović je na kraju najavio kako će vrlo brzo ponovo putovati u neslužbeni posjet BiH te da će tom prigodom boraviti u Sarajevu i Mostaru gdje će na sveučilištu u istočnom dijelu grada održati i predavanje. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene